Klinci zašarenili Samobor, Mjesni odbor Rude slavio u natjecanju mjesnih odbora

Fašnički vremenoznanci uspješno su odradili zadaću i osigurali još jedan prekrasan sunčan dan koji je u Slobodnu Fašničku Republiku privukao rijeke posjetitelja. Druga nedjelja 193. Samoborskog fašnika mamila je i svojim atraktivnim programom – nastupom maskiranih grupa samoborskih osnovnih škola prijepodne te mjesnih odbora poslijepodne.

Na Dječjem fašniku prvo su zapjevali klinci iz dječjeg zbora Pikići, a onda su na pozornici stupile brojne šarene i vesele grupe iz samoborskih osnovnih škola. Grupe iz škole Bogumila Tonija prikazale su Poštansku bajku, koja je sretno završila jer je pismo stiglo u prave ruke. Škola Milana Langa iz Bregane predstavila je zanimanja jučer, danas i sutra, od paleontologa do znanstvenika iz budućnosti, dok su učenici iz Ruda bili “zdravoljupci“. Škola Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem prezentirala je Baltazarovu reviju, a na kraju su učenici Osnovne škole Samobor s nekoliko grupa pitali – putujemo ili ostajemo. Po završetku nastupa osnovnoškolaca na pozornici na Trgu fašničkih velikana predstavile su se obiteljske maske, a potom je okupljene uveseljavao Cirkokolaž.

Uvod u popodnevni dio programa bio je nastup Trilikuma, a onda su slijedili atraktivni scenski nastupi mjesnih odbora. Druge fašničke nedjelje fašničkom puku i strogom ocjenjivačkom žiriju svoje su viđenje aktualnih događanja prikazali mjesni odbori Konščica, Hrastina, Rude i Celine.

Ekipa iz Konščice prikazala je dio pronatalitetne politike i kako uz pomoć bebomata dobiti dijete iz epruvete te pokazali prometnu inovaciju – raketu. Iz Hrastine su stigli Egipćani kako bi riješili problem iseljavanja, a uz faraona nad faraonima predstavili su i modernu burzu. Iz Ruda su pak stigli brojni Kinezi, jer su umjesto Hrvata zaposlili Azijate. Kineska delegacija predsjednici Kolindi predstavila je projekte gradnje i suradnje, od Pelješkog mosta do Sljemenske žičare. Na kraju je ekipa iz MO Celine problem vraćanja, a ne bježanja iz Hrvatska rješavala otvaranjem radnih mjesta u Samoborskom ritu.

Odmah po završetku nastupa mjesnih odbora sastao se i stručni ocjenjivački sud u kojem su presudnu ulogu imali fašnički suvereni, a nakon vijećanja i zbrajanja ocjena pala je odluka da prvo mjesto i 17.400 kuna pripada MO Rude, drugo i 15.400 kuna Hrastini, a treće mjesto i 12.400 kuna Konščici, dok svi ostali dijele od 4. do 7. mjesta te svakome pripada 11.200 kuna.

Završetak programa obilježile su Slavonske lole, a nakon njihovog nastupa predstavile su se pojedinačne i grupne maske koje su hvatale svoju priliku za nastup u finalu izbora u utorak  i osvajanja vrijednih nagrada.

Ovogodišnje 193. izdanje Samoborskog fašnika završava u utorak, 5. ožujka kada će fašnički suvereni Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal morati okončati svoju vladavinu. No, program od 18 sati na Trgu fašničkih velikana garantira dobar provod i ludu zabavu. Prvo će publiku zagrijati mladi Samoborac Roko Vušković, od 19 sati slijedi dodjela nagrada za Fašničke galge i Srakino gnezdo, bit će proglašeni najbolji mjesni odbori te najbolje maske – obiteljske, grupne i pojedinačne, koje će osvojiti bogate nagrade. Vrhunac večeri bit će suđenje Princu Fašniku, vatromet i za kraj – koncert Leta 3 i El Comba.

Foto: Edin Tuzlak, voditelj press službe: Kruno Solenički