Skip to content

Obilježena 28. godišnjica početka Domovinskog rata u Pakracu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je obilježavanju 28. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu. Obilježavanje je počelo Svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, nakon čega se “Mimohod pobjednika” uputio prema groblju, gdje su položeni vijenci na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.

Okupljene sudionike “Mimohoda pobjednika” predsjednica Grabar-Kitarović podsjetila je kako je velikosrpski agresor napadom mjesta na osi između Pakraca i Virovitice želio rascijepiti Hrvatsku i slomiti, te je najavila ustanovljenje odličja Zapadna Slavonija za sudionike obrane na tim bojištima.

Tom je prigodom Predsjednica posebno zahvalila onima koji su tih dana sudjelovali u obrani grada od paravojnih četničkih formacija. “Zapadna Slavonija bila je u rano proljeće 1991. godine strateški važno područje naše obrane. To je znao i velikosrpski agresor koji je napadom na Pakrac, Lipik i druga mjesta na osi između Pakraca i Virovitice želio rascijepiti Hrvatsku i slomiti je”, podsjetila je.

“Prvi teret obrane pao je tada na hrvatsku policiju koja je pokazala neslomljiv duh hrvatskog naroda i odlučnost hrvatskog državnog vodstva da zaustavi velikosrpsku agresiju koja je postajala sve otvorenija”, poručila je Predsjednica dodavši kako je 1991. godine bilo najteže. Bila je to ključna ratna godina, podsjetila je, u kojoj smo obranili Hrvatsku, udarili temelje pobjedničkoj hrvatskoj vojsci te uspješno proveli prve ofenzivne i oslobađajuće operacije.

“Drago mi je što sam prošle godine odlikovala pakračku policijsku postaju, a podsjetit ću i da sam uputila u proceduru prijedlog za ustanovljene medalje Zapadna Slavonija koju trebaju dobiti svi branitelji koji su sudjelovali u borbama na ovim bojištima”, napomenula je Predsjednica.

Naglasila je kako pobjeda imala vojno i političko uporište u osobi dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. “Dok je s jedne strane držao opciju mirnog rješenja sukoba, pripremao je Hrvatsku za obranu. Bio je odlučan i mudar, imao je jasnu viziju neovisne Hrvatske i što je najvažnije, imao je uza se svoj narod. Znao je pomiriti razlike naših mentaliteta i prevladati ideološke podjele i stvoriti zajedništvo”, istaknula je hrvatska predsjednica.

Na današnji dan, 2. ožujka prije 28 godina rano ujutro pripadnici specijalnih postrojba hrvatske policije oslobodili su od pobunjenih Srba dan prije zauzetu policijsku postaju u Pakracu. Tom prilikom ranjena su tri pripadnika hrvatske policije, a pobunjenici su potisnuti u brda iznad Pakraca. izvor Ured Predsjednice