SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac u petak je za slučaj oca koji je na Pagu s balkona bacio četvero svoje djece rekla kako ta tragedija potvrđuje dojam “da smo država crne kronike”, ističući da bi ministrica socijalne politike Nada Murganić, utvrde li se propusti u tom i drugim slučajevima iz sustava socijalne skrbi, trebala podnijeti ostavku.

“Posljednjih nekoliko mjeseci dojam je da smo država crne kronike. Glavne vijesti su nam crna kronika i u dobrom dijelu je riječ o nasilju i nasilju u obitelji. Svi govorimo kako su zdravstvo i pravosuđe rak rana, međutim, usudila bih se reći da je sustav socijalne skrbi nešto što je najkompleksnije i što treba dobru reorganizaciju. To je težak problem, ali nije nerješiv“, rekla je Glasovac na konferenciji za novinare u Saboru.

Ne može, kaže, tvrditi da je vezano uz taj slučaj na Pagu bilo propusta u sustavu socijalne skrbi, to će pokazati inspekcija, ali i dodaje kako opravdano je pitanje, ako je ova obitelj opetovano bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb, što su djeca radila u takvom nesigurnom okruženju, u obitelji koja je očito zbog nekih stvari bila prijavljivana Centru.

Na pitanje treba li resorna ministrica Nada Murganić dati ostavku ako se utvrde propusti, Glasovac odgovara da prvo treba vidjeti inspekcijski nalaz.

Murganić je odavno trebala dati ostavku zbog zakona, EU pomoći koja nije došla do siromašnih obitelji…

“Mi u SDP-u smatramo da je ministrica odavno trebala dati ostavku zbog drugih stvari za koje je direktno bila odgovorna, poput nekih zakonskih prijedloga, pomoći Europske unije koja nije završila u siromašnim obiteljima, pa i nedavnog slučaja oca zlostavljača koji je ponovno zlostavljao svoju djecu“, kazala je.

Glasovac navodi kako ne može shvatiti što je u glavi oca da napravi nešto takvo svojoj djeci, te ističe kako državu treba interesirati da svakom djetetu, svakom čovjeku osigura siguran život.

“Jesmo li to kao država napravili u ovom slučaju… to ćemo vidjeti. Meni je vrlo vrlo teško sada bilo koga linčovati“, rekla je i dodala kako se sada samo može nekoga kazniti, iako je važno vidjeti ima li i drugih slučajeva gdje djeca također plaču ili su zlostavljana.

Glasovac tvrdi kako nedostaje još puno informacija o spomenutoj tragediji, ali je “činjenica kada se dogodi ovakva stvar da vam dođe da nekoga objesite”.

“Nemojte me krivo shvatiti, ne promoviram nasilje, ali ovo su neke stvari koje su izrazito bolne i nadam se da će djeca preživjeti. Psihičke rane koje su zadobili pratit će ih cijeli život. Tko će toj djeci vratiti to“, upitala je.

Inače, otac četvero djece je u četvrtak ujutro s prvog kata obiteljske kuće u Pagu bacio svoje četvero djece, sva su djeca teško ozlijeđena, a najteže sedmogodišnja djevojčica koja je iz Zadra prevezena u KBC Zagreb. Iz te bolnice u petak kažu kako je ona stabilnog stanja, i dalje je na aparatima za disanje i u teškom stanju, ali liječnici kažu da su zadovoljni jer u protekla 24 sata nije došlo do pogoršanja. autor Hina

SVE BOLJE VIJESTI IZ REBRA, TEŠKO OZLIJEĐENA DJEVOJČICA JE STABILNO

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb prof. dr. sc. Ante Čorušić rekao je na pressici u prostorijama KBC-a Rebro kako je stanje sedmogoišnje curice koja je jučer sanitetskim vozilom stigla iz Zadra ozbiljno ali stabilno, a potom je prepustio riječ voditelju Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu dr. Milivoju Novaku.

– Mi smo s njom zadovoljni, cijeli sustav zbrinjavanja curice išao je na najbolji mogući način. To je primjer kako se dijete može i mora zbrinuti, sve je učinjeno na optimalan način. Curica je u politraumatskom stanju, zadobila je teške ozljede, ali jako smo zadovoljni, zadnjih 12-13 sati njezino je stanje stabilno, rekao je Novak.

Na upit novinara potvrdio je da je njezin život još uvijek u životnoj opasnosti.

– Nadam se da neće biti danas zahvata, ali da, ona je još uvijek kritično, sedirana je ali nije u umjetnoj komi, ona je na respiratoru, reagira na podražaje, odgovorio je.

Istaknuo je da će kritična faza trajati još njekoliko dana.

– Ako sve bude išlo glatko za par dana mogla biti puštena s intenzivne. Sasvim sigurno će trebati operaciju zbog ozljeda lica. Hoće li biti trajnih posljedica, to se sada ne može reći, ali nadam se da neće, poručio je.

– Okolnosti stradavanja su toliko strašne da o njima uopće ne želim razgovarati, rekao je te poručio da ne zna hoće li majka doći u Zagreb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.