Elektronički div otvara tvornicu u Ludbregu, krenuli su prvi natječaji za zapošljavanje

Već su krenuli prvi natječaji za zapošljavanje radnika u novu specijaliziranu kompaniju Variosystems AG, švicarsko-američkog elektroničkog diva koji je proteklih dana objavio vijest o širenju svoje proizvodnje u Ludbreg, piše Podravski.hr

U Ludbregu su unajmili 800-tinjak kvadrata hale u Koprivničkoj ulici, a u prvoj fazi bit će im potrebno barem 100 zaposlenih iz Ludbrega i okolice. Plan im je proširiti proizvodnju, a za to su već načelno dogovorili prostor od 60.000 kvadrata u ludbreškoj poslovnoj zoni. Deset milijuna eura vrijedan privatni projekt mogao bi krenuti u ostvarenje već iduće godine.

Ludbreg sve više postaje tehnološko središte ovog dijela Hrvatske, s uspješnim, manje ili više izvoznim firmama poput Ducatija, Opreme, Lukapsa, Inoxmonta… Zanimljivo je da je vodstvo Variosystemsa pregledalo čak 15 lokacija diljem Hrvatske, a na kraju se odlučilo za Centar Svijeta. U tome im je, ponajviše u spajanju s investitorima, pomogao naš generalni konzul u Švicarskoj, inače rođeni Varaždinac Slobodan Mikac.

– Ako neki misle da je utjecaj Grada na dolazak stranog kapitala nikakav ili slab, nisu u pravu. Nisu valjda okretali globus i slučajno „piknuli“ Ludbreg. Nas su odabrali jer smo im ponudili najbolje uvjete – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić koji ističe kako su nastojali biti vrlo uslužni, ali nenametljivi.

– Osjetili su da su ovdje dobrodošli. Mi smo bili ti koji su išli po njih na aerodrom i vozili ih natrag – napominje Bilić samo neke od detalja višemjesečnog „lobiranja“ za dolazak investitora.

Vodstvo Grada u kontakt s ulagačima stupilo je tijekom ljeta prošle godine, a oni su nekoliko puta dolazili u Ludbreg. Grad im je, kaže Bilić, sve pripremio i upoznao s pogodnostima. Pozitivna odluka stigla je tijekom ovog mjeseca.

Bilić se slaže da njihov dolazak nije dobar samo za buduće radnike i Grad, nego i općenito tržište rada. Jedna od prepreka svakako će im biti pronalazak radne snage, a i postojeće firme mogle bi financijski „zaštititi“ svoje djelatnike kako ne bi razmišljali o mogućem prelasku. U Gradu se nadaju kako bi Variosystems već početkom rujna ove godine mogao u „puni pogon“.

Variosystems djeluje diljem svijeta, a imaju oko 1600 zaposlenih te su lani ostvarili promet veći od 150 milijuna eura. Pogone imaju u Švicarskoj, Americi, Šri Lanci i Kini. Njihovi uređaji namijenjeni su prije svega za raznu industriju, medicinu, avijaciju, ali i autoindustriju.

Variosystems AG, dodajmo, sredinom listopada prošle godine preuzeo je jedan od većih europskih equity fondova, švicarski Capvis. Njihov je cilj iskoristiti kapital za širenje kompanije, a upravo se dolazak u Ludbreg i njihovi planovi s time i podudaraju. Cijena preuzimanja od strane Capvisa ostala je u tajnosti.

AUTOR: Podravski.hr