Skip to content

Vesele dječje koreografije, utrka bauštelaca, “leteći” mjesni odbori i Gazde zaključili prvi fašnički vikend

Prva nedjelja 193. Samoborskog fašnika ponudila je zabavu za sve generacije, jer je prijepodne na glavnom fašničkom trgu pripalo šarenim maskiranim grupama samoborskih dječjih vrtića, zboru Smješak i nezaboravnoj bauštelskoj utrci, a popodne uvijek originalnim ekipama iz samoborskih mjesnih odbora i gradskih četvrti te glazbi i glavnim gostima Gazdama.

Veselim koreografijama i pjesmama vrtićki su mališani na pozornicu dolazili kao kišobrani, gljive muhare, ptičice, zdravoljupci, građevinci, sunčev sustav, dalmatineri, mali slikari, patuljci, stanovnici afričkog sela, veseli glazbenici, voće i povrće, zebrice, roboti te oduševili pjesmom i plesnim pokretima, baš kao i Kazalište mladih točkom Fidelius i čarolijom čuvanja tajni.

Puno smijeha i veselja izazvala je je i prva fašnička Bauštelska utrka u kojoj su ekipe iz samoborskih dječjih vrtića u svojim ručno izgrađenim bagerčićima zavezanih očiju uz pomoć glasovnog navođenja gradile kuću trokatnicu. Pobjednika utrke dobili smo tek nakon pripetavanja, a najspretniji su bili Bauštelci iz DV Osmijeh.

Nakon glazbenog predaha uz grupu Od sumraka do zore, smijeh i razbibriga nastavili su se tijekom nastupa mjesnih odbora i gradskih četvrti. Uz alegorijska kola na pozornici su svoj program izveli gradska četvrt Južno naselje, mjesni odbori Vrbovec i Medsave te Domaslovec. U skladu s fašničkom tradicijom, šaljivih kritika ni ovaj put nisu ostali pošteđeni oni za koje se često misli da su nedodirljivi.

Tako je GČ Južno naselje na 193. Samoborski fašnik stiglo u najnovijim F19 avionima, o kakvima neki mogu samo sanjati, a onda su uz pomoć predsjednice prikazali i cijelu svoju preostalu flotu. Mjesni odbori Vrbovec i Medsave u svom su zajedničkom nastupu pokazali “Srakođet” te organizirali zapošljavanje za svoju flotu, no posao ni ovaj put nisu dobili oni s najboljim kvalifikacijama, nego oni s najboljim vezama. Na kraju prvog kruga predstavljanja mjesnih odbora, MO Domaslovec također je imao leteće objekte, no oni su odlučili vratiti guske u svoje mjesto. Prikazali su i nova zanimanja koja se mogu povezati uz to, kao i brojne druge mogućnosti zapošljavanja.

Glazbeno finale i točka na kraju prvog fašničkog vikenda bila je općenarodna veselica uz legendarne tamburaše Gazde, a svoj put do finala izbora najboljih pojedinačnih, grupnih i obiteljskih maski našlo je još nekoliko maskiranih posjetitelja Samoborskog fašnika.

Tijekom tjedna fašnički program će formalno mirovati, a u velikom stilu vratit će se ponovno u dane vikenda.  Tako će u petak, 1. ožujka, program na Trgu fašničkih velikana početi u 18 sati uz glazbu Fakina i nastup plesnih skupina, od 19 sati predstavljaju se maskirani u borbi za bogate nagrade, a večer će zaključiti Klapa Intrade koncertom od 20 sati.

Aktivna će biti i Fašnička patrola koja će tražiti najbolje dnevne maske među publikom, a cijelo vrijeme posjetitelji mogu vrijedno skupljati pečate u svoju Fašničku putovnicu, tj. Radnu knjižnicu obilazeći ugostiteljske objekte navedene u njoj.    

Više informacija o 193. Samoborskom fašniku potražite na službenoj web stranici fasnik.com kao i na društvenim mrežama.   

Kruno Solenički, Foto: Edin Tuzlak