Prvi puni dan na 193. Samoborskom fašniku prošao je u znaku gostiju iz Hrvatske i Slovenije jer raznobojne razigrane skupine stigle su iz Zagreba, Varaždina, Dobove, Koprivnice, Ptuja, Makarske, Velike Gorice, Lipovljana… Poznati Grobnički Dondolaši te Kurenti i Podbreški pokači pokazali su kako pokladni običaji izgledaju u okolici Rijeke i na sjeveru Slovenije, gdje se animalnim maskama, zvonjavom i pucanjem bičevima tjera zla kob.

U Slobodnoj Fašničkoj Republici Samobor u tu se svrhu prije svega oslanjaju na osmijehe i dobre vibracije koje su u prijepodnevnim satima širila djeca iz gostujućih vrtića, škola, zborova i plesnih skupina. Tu su bili Zagrepčanke i dečki, DZ Limači, Zagrebački anđeli, Akrobatski rock’n’roll klub Bistra, DV Tratinčica, OŠ Nikola Hribar, DZ Bajka, OŠ Josipa Kozarca i KUD Ježek.

Od odraslih gostiju, uz spomenute, na središnjem fašničkom trgu okupljenima su se predstavili KUU Lafra – Turčišće, FD Međimurske krave – Novo Selo, Katruže – Štefanec, Ločka Žlahta – Dobova, Hrvatski mornari – Makarska, Otpisane – Zagreb i Etnološko društvo Prforcenhaus iz Kostanjevice na Krki.

Uz popratne aktivnosti za najmlađe koje su bile pripremljene na Trgu Srakinih mališana, a koje se nastavljaju i u nedjelju tako da će se moći uživati u mini tečajevima za male radnike, predstavama i kondicijskim poligonima, održan je i prvi Fašnički klizački triatlon.

Subotnja zabava na 193. Samoborskom fašniku završila je u romantično-nostalgično-zabavnim tonovima uz glazbenog gosta večeri, nastupili su Neno Belan i Fiumens.  

Samoborski fašnik ide dalje, nedjeljni program počinje od 10:30 sati kad se na središnju fašničku pozornicu, nekon dolaska u povorci, spremaju maskirana djeca samoborskih zborova i gradskih vrtića. U 13 sati predviđena je atraktivna Bauštelska utrka u kojoj će odrasli i djeca demonstrirati kako upravljaju bagerima zavezanih očiju, a od 15:30 počinje satirični dio programa uz alegorijska kola i nastupe mjesnih odbora i gradskih četvrti Južno naselje, Vrbovec i Medsave te Domaslovec. U glazbenom dijelu za općenarodno veselje od 17 sati pobrinut će se Gazde, a i u nedjeljnom programu bit će otvorena prilika za predstavljanje obiteljskih, pojedinačnih i grupnih maski u lovu na ulazak u finale, odnosno vrijedne nagrade koje će se dijeliti 5. ožujka. Također, u potragu za maskama vrijenim nagrada zaputit će se i Fašnička patrola, a svi koji planiraju obići samoborske ugostitelje mogu početi popunjavati Fašničku putovnicu/Radnu knjižicu koja također nudi mogućnost vrijednih nagrada.

Više informacija o 193. Samoborskom fašniku može se naći na službenoj web stranici fasnik.com kao i na društvenim mrežama.   

Kruno Solenički