Skip to content

Predsjednica uručila Povelju Republike Hrvatske Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Za izniman doprinos u očuvanju materinskog jezika u teškim i hrvatskom jezičnom identitetu nesklonim okolnostima, za osnaživanje svijesti o važnosti i ljepoti našega jezika kao povijesnog i suvremenog nacionalnog blaga neizmjerne vrijednosti, u povodu 70. obljetnice rada, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Čestitavši ravnatelju i djelatnicima Instituta, predsjednica Grabar-Kitarović je, u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika, izrazila zahvalnost svima koji su ga očuvali u teškim, i hrvatskom jezičnom identitetu nesklonim okolnostima.

„Želimo izraziti priznanje svima koji su u hrvatskom jeziku stvarali i koji su osnaživali svijest o njegovoj važnosti i ljepoti, upozoravajući koliko je upravo jezik u povijesnom i funkcionalnom smislu nacionalna baština neizmjerne vrijednosti“, kazala je Predsjednica, dodavši kako su mnogi naraštaji naših jezikoslovaca, učitelja i profesora hrvatskoga jezika, njegovali i širili hrvatsku riječ te branili pravo hrvatskoga naroda na svoj jezik.

Kazala je kako smo lani svečano obilježili jedan od najvažnijih datuma u borbi za očuvanje toga prava, glasovitu Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog jezika, koja je prije više od 50 godina istaknula važnost očuvanja nacionalnog jezika i pravo Hrvata da ga nazivaju vlastitim imenom kao atributom nacionalnog postojanja i identiteta. Dodavši kako je to bio odvažan korak, koji je našim današnjim mladima teško shvatiti u cjelini njegove dalekosežne važnosti za opstanak hrvatskog jezika, Predsjednica je istaknula kako je zadaća svih nas da stvorimo uvjete u kojima će se hrvatski jezik uspješno nositi s izazovima i očuvati se kao jedan od najstarijih leksikološki, gramatički, pravogovorno i pravopisno uređenih europskih jezika.

Iznimno vrijednom ocijenila je inicijativu da se današnji dan, 22. veljače, proglasi Danom hrvatske glagoljice kako bi se širu javnost podsjetilo na važnost tog pisma i njegova udjela u izgradnji naše kulture i identiteta.

Predsjednica je istaknula kako se u globalno premreženom svijetu moramo truditi očuvati svoj jezik, pismo i kulturu kao vlastiti kôd svojega identiteta te, u tom smislu, kazala kako je posebno veseli kada može otvoriti lektorat hrvatskog jezika na nekom od svjetskih sveučilišta. „Ta draga hrvatska riječ njima posebno znači kao veza s korijenima. Smatram stoga osobito važnim osnažiti naše škole hrvatskog jezika kako djeca naših iseljenika ne bi zaboravila standardni hrvatski jezik“, kazala je.

Uručivši Povelju Republike Hrvatske Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje kako će to Povelja koju s ponosom dodjeljuje u ime Republike Hrvatske, osim priznanja za do sada učinjeno, biti poticaj u budućem radu za kulturni i svaki drugi napredak naše Domovine. izvor predsjednica.hr