Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u subotu je u Gospiću, na predizbornom skupu za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, podržao predstavljene kandidate koalicijske liste predvođene HDZ-om, ustvrdio je da će njihova lista biti pobjednička te da su izbori u taj županiji bili nužni kako bi se uredili odnosi među političkim akterima jer je, kako je rekao, bilo nerazumljivih poteza pa stvari nekada jednostavno treba dovesti na čistac.

Za predizborni program liste HDZ-HSU-HSP AS-HSS-HBS, koju predvodi Marijan Kustić, Plenković je rekao da pogađa bit, jer toj županiji treba ravnomjeran razvoj i stvaranje preduvjeta za demografsku revitalizaciju i da će to biti pobjednička lista, sa osvojenih 50 posto mandata.

Naglasivši da Ličko-senjska županija pokriva deset posto Hrvatske, a ima samo 50.000 stanovnika, Plenković je pozvao više stotina okupljenih članova i simpatizera stranke, kao osvjedočene domoljube,  da upravo zbog toga prigrle činjenicu da nam je potreban europski put i injekcija europskih fondova, odnosno da vjeruju u redistribucijsku snagu EU proračuna, da bi slabiji stigli razvijenije.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije i nositelj liste Marijan Kustić komentirao je izjavu iz HDZ-a izbačenog Darka Milinovića da je na njegovoj nezavisnoj listi 74 posto članova HDZ-a te rekao kako će se ubrzo na izborima vidjeti njihova snaga.

Izrazio je zadovoljstvo što je kandidirano deset lista, devet pravovaljanih, jer to ukazuje na otvorenost i demokraciju, te da će HDZ nakon pobjede pružiti ruku suradnje svima, za bojitak Ličko-senjske županije.

Ministar uprave Lovro Kuščević napomenuo je da se svaki član HDZ-a koji se kandidira na bilo kojoj listi, bez dogovora sa strankom, automatski isključuje iz HDZ-a i da je tu statut stranke jasan. 

Milinović: HDZ će postići najlošiji rezultat u povijesti

Nositelj liste grupe birača Darko Milinović, dosadašnji ličko-senjski župan,  u Gospiću je pozvao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i tu stranku da se povuku s izvanrednih izbora u toj županiji jer će, kako je rekao, postići najlošiji rezultat u povijesti, a ocijenio je i da je HDZ-ova lista sramotna te da bi se Plenković od nje trebao ograditi.

Milinović je na konferenciji za novinare pod nazivom “Sraman potez HDZ-a – povucite listu” rekao da je na njegovoj listi za izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije 72 posto članova HDZ-a i da više od polovine čine žene.

– Na listi HDZ-a s nositeljem Marijanom Kustićem 22 posto je žena, što je za jednu stranku, potpisnicu Istanbulske konvencije, sramota i dokaz da je potpisana s figom u džepu, rekao je Milinović.

Osim toga, dodao je da je na njegovoj listi među prvih 13 kandidata sedam žena, dok su na HDZ-ovoj listi među prvih 13 kandidata dvije žene. 

– U interesu građana i Županije spreman sam koalirati i s HDZ-om.