Skip to content

Japanski ministar se ispričao zbog kašnjenja od tri minute, oporba poziva na ostavku

Japanski ministar za Olimpijske igre Yoshitaka Sakurada javno se ispričao nakon što je tri minute zakasnio na sastanak u parlamentu u četvrtak, izvijestio je u petak BBC.

Oporbeni zastupnici izjavili su kako je svojim kašnjenjem ministar pokazao nepoštovanje prema svojoj dužnosti i u znak prosvjeda su pet sati bojkotirali sastanak odbora za proračun.

Sakurada je suočen sa žestokim kritikama parlamentaraca nakon niza gafova.

Prošli tjedan je rekao kako se osjeća razočarano kada je čuo da su japanskoj vrhunskoj sportašici dijagnosticirali leukemiju.

“Ona je potencijalna dobitnica zlatne medalje (na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.), sportašica od koje smo imali velika očekivanja. Stvarno sam razočaran”, kazao je on nakon čega je bio prisiljen ispričavati se.

Godine 2016. također je kritiziran zbog opisivanja tzv. ‘žena za utjehu’, prisiljenih na pružanje seksualnih usluga japanskim vojnicima u vrijeme rata, kao “profesionalnih prostitutki”.

A prošle godine je Sakurada, koji je također ministar za kibernetičku sigurnost, rekao da nikada nije koristio računalo, dodavši da su to za njega uvijek radili njegovi podređeni.

Oporba opetovano poziva na njegovu ostavku. (Hina)