Samobor kao fašnička metropola za maske iz cijele Hrvatske i Slovenije


Jedinstvena prilika za sve koji posjete 193. samoborki fašnik bit će uvid u bezbrojne načine na koje pokladama pristupaju u raznim krajevima Hrvatske i Slovenije. Maske tradicionalne, nove, šarene, jednobojne, strašne i šaljive dolaze se predstaviti na središnjoj pozornici Trga fašničkih velikana u Samoboru i pokloniti se Princu, Sraki, Sucu i Fiškalu kao predvodnicima svih maškara.

Neki od gostiju tu su već desetak godina u nizu, drugi će imati svoju fašničku premijeru, a može ih se vidjeti i toplo pozdraviti u povorci gostujućih grupa u subote, 23. veljače i 2. ožujka. Tu će biti Grobnički Dondolaši – Čavle, KUU Lafra – Turčišće, FD Međimurske krave – Novo Selo, Katruže – Štefanec, Ločka Žlahta – Dobova, Hrvatski mornari – Makarska, Otpisane – Zagreb, Kurenti i Podbreški pokači – Ptuj, Etnološko društvo Prforcenhaus iz Kostanjevice na Krki, Župski Gospari – Župa Dubrovačka, No1 – Pula, gosti s Brača i Supetra, Lumber klub iz Opatije

Ne smijemo zaboraviti niti da će se samoborskim mališanima na subotnjim izdanjima Dječjeg fašnika pridružiti mali prijatelji iz Zagreba, Koprivnice, Lipovljana, Bistre, Velike Gorice, Karlovca, Bjelovara

Dio gostujućih grupa pod svoje će okrilje primiti samoborski mjesni odbori koji, osim što se zdušno pripremaju za svoje nastupe, grade i fašnička prijateljstva s gostima iz cijele Hrvatske pa će ih i udomiti tijekom boravka na 193. Samoborskom fašniku.

Inače, kroz svoja alegorijska kola i nastupe na središnjoj pozornici ove će se godine na Samoborskom fašniku predstaviti sedam mjesnih odbora svojim varijacijama na fašničku temu. Prve fašničke nedjelje, 24. veljače popodne predstavit će se Gradska četvrt Južno naselje, zajedno mjesni odbori Vrbovec i Medsave te Mjesni odbor Domaslovec.  Druge nedjelje, 3. ožujka, nastupaju mjesni odbori Konšćica, Hrastina, Rude i Celine.

Mjesni odbori animirat će posjetitelje sa svojim fašničkim gostima i u svojim taborima smještenima na Pjaci fašničkih faca (trg kod pošte) obje fašničke nedjelje od 14 do 20 sati.

Mato Šipuš