Podržite samostalne hrvatske umjetnike u vezi nacrta Zakona za umjetnike

Moje kolege, samostalni likovni umjetnici su zgrozeni s tim Nacrtom, s kojim se obezvrijedjenim i osiromasenim umjetnicima zeli uvesti obaveza Minimalnog cenzusa od cca 4 200 kuna na mjesec da moraju zaraditi da bi uopce mogli zadrzati svoj status profesionalnih umjetnika pri Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika. Vec se oglasio i HZSU, koji tvrdi da bi sa tom i ostalim novostima u planiranom Zakonu za umjetnike – preko 60 posto profesionalnih umjetnika izgubilo svoj Status!

I to nakon sto smo godine i godine u najvecem broju slucajeva mi likovni umjetnici besplatno radili svoje izlozbe u hrvatskim galerijama i muzejima, te poklonili na tisuce i tisuce slika potrebitim ljudima u humanitarne svrhe – za bolesne, siromasne, i sl. Hrvatski likovni umjetnici uvijek su bili poznati po tome da se uvijek prvi odazivaju na razne humanitarne akcije i pomazu kome treba

  • a sada i nama treba vasa pomoc

Ministrica Obuljen Korzinek zna za sve nase probleme, HDLU Zagreb napisao je i Peticiju prosle godine povodom toga, na poveznici:https://www.peticija24.com/vratimo_dostojanstvo_hrvatskim_samostalnim_umjetnicima

  • koju je dosta ljudi potpisalo i Ministrica je tada obecala da ce se o svemu jos razgovarati sa strukovnim udrugama u kulturi, medjutim nakon toga, sokirao nas je 5. veljace 2019. taj novi Nacrt, koji uopce nije uzeo u obzir golemu vecinu misljenja sto su ih o novom Zakonu za umjetnike dale strukovne udruge u kulturi, pa i nas HDLU Zagreb, koji je svoj prijedlog Zakona za umjetnike poslao Ministarstvu kulture jos 2017. godine i moze se vidjeti na poveznici: 

https://hdlu-zagreb.hr/2017/09/05/hdlu-zagreb-poslao-je-u-ministarstvo-kulture-prijedlog-o-novom-zakonu-za-umjetnike/
Takodjer, Ministarstvo kulture i sad obecaje neke razgovore sa udrugama da se procisti taj novi Nacrt zakona za umjetnike, no opetiskljucuju nas HDLU Zagreb i ne zovu nas na razgovore, sto su nam vec jednom napravili i 2017. godine, iako smo mi regularna i uredna strukovna udruga zagrebackih likovnih umjetnika, no moguce je da smo u nemilosti sadasnjeg postava Ministarstva kulture, jer se zalazemo sa socijalna i radna prava hrvatskih umjetnika i definitivno ne mislimo sutjeti o velikim nepravdama i socijalnim problemima u kojima umjetnici danas zive.
Ocekivali smo od sadasnje Ministrice kulture senzibilitet i empatiju za hrvatske umjetnike, obzirom da je sadasnja Ministrica i sama zavrsila umjetnicku akademiju, no u konacnici smo sa tim Nacrtom iz Ministarstva dozivjeli hladan tus u lice nakon svih ovih godina naseg rada – i ne samo HDLU Zagreb, nego i drugi HDLU-ovi, od kojih su neki napravili i ovu stranicu za okupljanje umjetnika na facebook-u: 

https://web.facebook.com/Sosarthr-303447777189831/
Nas HDLU Zagreb s druge strane poziva sve dobronamjerne predstavnike hrvatskih medija da dodjete u srijedu, 20. 2.  u 15 sati na Okrugli stol samostalnih likovnih umjetnik
(poziv na linku https://hdlu-zagreb.hr/2019/02/05/hdlu-zagreb-poziva-na-1-okrugli-stol-samostalnih-i-profesionalnih-likovnih-umjetnika/  )
u LINIGRU, na adresi Gjure Szaba 4, Zagreb (kod tramvajskog okretišta Crnomerec), gdje ce nas par kolega samostalnih hrvatskih umjetnika usaglasiti stavove oko novog Nacrta i poruciti javnosti i Ministrici kulture sto nam sve tu smeta i zasto se osjecamo jako osteceniod sadasnjeg postava Ministarstva kulture. 
Zato zovemo i sve vas medije koji zelite doci, jer znate kako kaze stara poslovica: ”Danas su dosli po nas – a sutra ce mozda doci i po vas.”

Mr. art. Krešimira Gojanović, predsjednica HDLU Zagreb