Njemačka vlada i dalje traži kako pregovorima postići rješenje oko pitanja uvođenja američkih carina na europske automobile, suočena s mogućom skorom odlukom s tim u vezi, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik njemačke vlade.

Prema medijskim izvješćima, američko ministarstvo trgovine proslijedilo je predsjedniku Donaldu Trumpu svoju procjenu o tome ugrožavaju li uvezeni automobili i automobilski dijelovi nacionalnu sigurnost. Rok za podnošenje procjene istekao je u nedjelju i Trump bi ovih dana mogao donijeti odluku o uvođenju carina.

Istodobno se nastavljaju pregovori između Europske komisije i Sjedinjenih Država o trgovinskim pitanjima, a Njemačka se nada da bi moglo doći do sporazuma kojim bi se izbjeglo uvođenje carina.

“To je pravi put kojim bi trebalo krenuti, gledano iz naše perspektive”, kazao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert novinarima u Berlinu.

Po Seibertovim riječima, njemačka vlada nije još dobila uvid u sadržaj analize i procjene američkog ministarstva trgovine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je izjavila da ne može razumjeti kako američka strana može razmatrati moguće sigurnosne rizike kao povod za uvođenje carina. Ona je kazala kako je Njemačka ponosna na svoje automobile istaknuvši kako njemački proizvođači automobila imaju svoje proizvodne pogone i u Sjedinjenim Državama.

Europska komisija zaprijetila je odmazdom uvedu li Sjedinjene Države kaznene carine na uvoz europskih automobila.

Ta će reakcija “biti brza i odgovarajuća”, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik u Bruxellesu. (Hina)

Leave a Reply