Japanski premijer Shinzo Abe nominirao je prošle jeseni američkog predsjednika Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir nakon što je dobio zahtjev američke vlade da to napravi, objavio je u nedjelju japanski list Asahi

Izvješće o tome, koje je objavljeno u japanskom tisku, uslijedilo je nakon što je u petak Trump ustvrdio da ga je Abe nominirao za Nobelovu nagradu za mir zbog pokretanja pregovora i smirivanja napetosti sa Sjevernom Korejom.

Japanski čelnik dao je Trumpu “najljepšu kopiju” nominacije, napisanu na pet stranica, kazao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Američka vlada pozvala je japanskog premijera na podnošenje nominacije za Nobelovu nagradu nakon što se Trump u lipnju prošle godine susreo na summitu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, što je bio prvi susret između sjevernokorejskog čelnika i sadašnjeg predsjednika SAD-a, naveo je japanski list pozivajući se na neimenovani izvor iz japanske vlade.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Tokiju kazao je da je ministarstvo svjesno Trumpove izjave, no da “bi se suzdržalo od komentara o interakciji između dvojice čelnika”.

Na stranici Nobelove zaklade navodi se da nominaciju za Nobelovu nagradu može podnijeti bilo koja osoba koja udovoljava kriterije za nominaciju, što uključuje i postojeće čelnike država. Po pravilima zaklade imena i druge informacije oko neuspjelih nominacija ne smiju se otkrivati 50 godina.

Hina