Unuk Ivana Beličića iz Karlovca šesti put osvojio američki Super Bowl

New England Patriotsi su po šesti put u povijesti osvojili trofej Vincea Lombardija pobijedivši Los Angeles Ramse sa 13-3 u 53. Super Bowlu odigranom na stadionu Mercedes-Benz u Atlanti.

Susret je bio daleko od najavljivanog spektakla i postao je dvoboj s najmanje poena u povijesti završne utakmice prvenstva u američkom nogometu.

Legendarni trener hrvatskih korijena Bill Belichick je osvojio šesti naslov, a New England Patriotsi su se izjednačili s Pittsburgh Steelersima kao najuspješnija momčad sa šest osvojenih trofeja Vincea Lombardija.

  • Odlična su momčad, odlično su trenirani. Sve je zapravo u igračima… Oni su radili odlične poteze, rušili su quarterbacka, presijecali su lopte, pokrivali su hvatače… Svi su nas otpisali prije sezone, tijekom sezone, a mi smo i dalje ovdje – kazao je legendarni Bill Belichick.

Inače, Bill Belichick, koji je s momčadi New England Patriotsa osvojio šest naslova prvaka NFL-a pripadnik je druge generacije američkih Hrvata. Njegov djed Ivan Beličić krajem 19. stoljeća iz Karlovca se doselio u Ameriku gdje su njegovi potomci danas poznate osobe. Naime, osim njegova unuka Billa, velika američka zvijezda bio je i njegov sin, Steve Belichick koji je bio legenda Mornaričke akademije gdje je 33 godine bio pomoćni trener njihove momčadi. Upravo je otac Steve prenio svoju ljubav prema ovom sportu na svoga sina Billa.

U ovoj je utakmici briljirala obrana Patriotsa koja je jedan od najboljih napada u NFL-u ostavila bez “touchdowna” i sa samo jednim “field goalom”.

U uvodu utakmice američku himnu izvela je soul ikona Gladys Knight, a poluvrijeme je svojim nastupom začinila glazbena skupina “Maroon 5”.