U Zagrebu održan Prvi hrvatski simpozij o invazivnim gljivičnim infekcijama / foto!

Prvi hrvatski simpozij o invazivnim gljivičnim infekcijama održan je 1. veljače 2019. godine u zagrebačkom hotelu Westin. Uz eminentne predavače simpoziju je prisustvovalo i 150 hrvatskih i međunarodnih stručnjaka i znanstvenika zainteresiranih za područje invazivnih gljivičnih infekcija

Multidisclipinarni siimpozij organizirali su: Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za kliničku mikrobiologiju, Klinički bolnički centar Zagreb, Klinički zavod za kliničku i molekularnu mikrobiologiju, ECMM Excellence center in laboratory mycology i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

“Danas su invazivne gljivične infekcije sve značajniji uzrok morbiditeta i mortaliteta. Populacija bolesnika kod kojih se javljaju sve je brojnija i stavlja pred nas izazove u dijagnostici i liječenju ovih infekcija. Europska konfederacija za medicinsku mikologiju (ECMM), krovna europska organizacija, kojeg je dio i Klinički zavod za kliničku i molekularnu mikrobiologiju KBC Zagreb, preduvjetom za uspješno rješavanje ovog problema smatra suradnju svih onih koji se bave gljivičnim infekcijama u smislu standardizacije metoda, istraživanja epidemiologije, razmjene informacija i provođenja multicentričnih studija. Zbog toga smo multidisciplinarnim i multicentričnim programom simpozija željeli okupiti hrvatske stručnjake različitih specijalnosti s ciljem definiranja problema i mogućnosti poboljšanja dijagnostike i liječenja ovih infekcija. Simpozij je namijenjem hematolozima, pedijatrima, anesteziolozima, kirurzima, internistima, pulmolozima, infektolozima, kliničkim mikrobiolozima i svima koji se s ovim problemom susreću u svome radu”, rekla je prof.dr.sc. Ivana Mareković, predstojnica Kliničkog zavoda za kliničku i molekularnu mikrobiologiju KBC Zagreb.

Na otvaranju sudionike simpozija pozdravio je prof.dr.sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo te prim.dr. Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva.

Uvodno predavanje o invazivnim gljivičnim infekcijama kao globalnom problemu te aktivnostima ECMM-a održala je prof.dr.sc. Cornelia Lass-Flörl, predstavnica ECMM-a te istaknuti stručnjak na području mikologije.

Tiskana je i Knjiga sažetaka koju su sudionici dobili na početku simpozija.

Glazbenom izvedbom svečanosti otvaranja doprinijele su glazbenice Lucija Štivčević i Vanesa Iličić.

Više o predavačima i temama Prvog hrvatskog simpozija o invazivnim gljivičnim infekcijama možete pogledati na POVEZNICI!

Možete pogledati ozračje koje je vladalo na simpoziju kroz 200 fotografija!