Skip to content

Ministarstvo zdravstva predlaže izmjene Kaznenog zakona radi veće zaštite zdravstvenih radnika

U povodu nedavnih napada na liječnike i medicinske sestre u zagrebačkim bolnicama, Ministarstvo zdravstva priopćilo je u ponedjeljak kako najoštrije osuđuje takve napade istaknuvši kako je već ranije predlagalo izmjene Kaznenog zakona u cilju veće zaštite zdravstvenih radnika.

“Novim izmjenama Kaznenog Zakona, na snazi od 5. siječnja 2019. godine, propisano je novo kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku, slijedom kojeg se počinitelj tog kaznenog djela koji doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu silom ili prijetnjom spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti kažnjava zatvorom do tri godine”, stoji u priopćenju.

Također, ako je kaznenim djelom doveden u opasnost život ili tijelo doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika ili mu je nanesena tjelesna ozljeda ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nakon što je Hrvatski liječnički sindikat (HLS) zatražio od Vlade hitno podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama, ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je potvrdio da se razmatra uvođenje zaštitarske službe i video nadzora u bolnice.

Kazao je kako postojeći Kazneni zakon štiti sve, no treba uvesti strože kazne za nasilje protiv onih koji pokušavaju pomoći ljudima u bolesnome stanju. Kazao je i kako već duže vrijeme razmatraju uvođenje zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama i nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji, poput čekaonica i prijamnih šaltera. izvor HINA

mala retrospektiva

HRVATSKI SABOR 15. siječnja - 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

15. siječnja ove godine obilježava se 30. obljetnica međunarodnog priznanja Rep...
15th Jan 2022

Premijer Plenković otvorio Noć muzeja u savezu Roma "Kali Sara"

Ovogodišnju noć muzeja u savezu Roma "Kali Sara" otvorio je premijer Andrej Ple...
29th Jan 2022