46. ZILIK – ZILIK kakav je nekada bio

ZILIK je osnovan 1974. godine iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kulturno-umjetnička manifestacija ZILIK otvara vrata likovnom stvaralaštvu djece, razvijajući njihov osjećaj za lijepo te omogućuje ugodne trenutke druženja djece s umjetnicima.

Kako bismo se vratili tim temeljnim vrijednostima, te i dalje omogućavali razvoj i njegovanje etičkih i duhovnih kvaliteta naše djece uvodimo nekoliko novina koje su zapravo starine, jer su od samog početka ključne odrednice ZILIK-a.

POVRATAK KORIJENIMA

U samim počecima su na ZILIK-u, uz štićenike doma, boravila djeca iz drugih domova i škola koja su pokazala izniman interes za likovno i kreativno izražavanje. U cilju kvalitetne realizacije likovnih radionica, te veće i bolje mogućnosti posvećivanja naših voditelja svakom pojedinom djetetu, ove godine optimizirat ćemo broj polaznika po radionici kako bi djeca mogla uživati u druženju, stvaranju i komunikaciji s prijateljima, umjetnicima i odgajateljima. Također, pozvali smo naše umjetnike – sudionike Velikog ZILIK-a da ožive duh boravka i stvaranja u istom prostoru s djecom, te se nadamo da će se odazvati u većem broju i ispuniti prostor dvorane namijenjen njihovom stvaralaštvu te pokazati najmlađima tajne svog umijeća likovnog izražavanja. Od iduće godine kroz formu javnog poziva/natječaja za sudjelovanje pozivat ćemo i nove umjetnike da se pridruže Velikom ZILIK-u kako bi mnogi hrvatski umjetnici koji još nisu sudjelovali na ZILIK-u dobili mogućnost iskusiti divan doživljaj boravka u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor (nekadašnji Dom za djecu Vladimir Nazor) prožet ugodnim druženjima s djecom i kolegama, sklapanjem novih prijateljstava, te nezaboravnim umjetničkim stvaralaštvom.

Od ove godine ZILIK je odlučio proširiti svoje djelovanje, te pozvati akademske umjetnike za voditelje likovnih radionica na Malom ZILIK-u ne samo iz Karlovca i Zagreba, već iz gradova diljem Hrvatske, jer je Zimska likovna kolonija oduvijek bila otvorena za ugošćivanje hrvatskih likovnih umjetnika iz cijele zemlje, a ne samo okolnih gradova, tako da nam već ove godine dolaze umjetnice iz Gorskog kotara, Rijeke, Varaždina i Zadra.

O ZILIK-u

ZILIK (Zimska likovna kolonija) predstavlja jedinstven spoj umjetnosti i humanosti kroz rad akademskih umjetnika koji svake godine u siječnju provode tjedan dana s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi oplemenili njihov život uspostavljanjem pozitivnog odnosa prema umjetnosti. Djeca na taj način proširuju vlastite obzore, obogaćuju iskustva i spoznaje, razvijaju slobodu mašte i izražavanje doživljenog, što znatno pridonosi stvaranju pozitivnog odnosa prema vanjskom okruženju.

Od osnutka ZILIK-a 1974. godine kroz koloniju su prošle na stotine umjetnika. Na ZILIK-u su sudjelovali najeminentniji hrvatski likovni umjetnici i umjetnice XX. stoljeća među kojima su Miroslav Šutej, Ivan Kožarić, Edo Murtić, Zlatko Prica, Ivo Šebalj, Vasilije Josip Jordan, Nives Kavurić-Kurtović, Marija Braut, Jadranka Fatur, Ljerka Njerš, Branka Uzur, Dubravka Babić, Josip Diminić, Kosta Angeli Radovani, Šime Vulas, Predrag Goll, Ljubomir Stahov, Ivica Antolčić, Ivan Rabuzin, Ivan Lacković Croata, Ivan Večenaj, Mijo Kovačić kao i mnogi drugi koji su svojim prisustvom i stvaralaštvom doprinijeli radu Doma za djecu Vladimir Nazor u Karlovcu, danas Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor.  

Trajanje, kontinuitet i vrijednosni dosezi ZILIK-a svjedoče o njegovoj važnosti i kvaliteti, a kako bi opstao i u ovim teškim vremenima, potrebna je podrška medija, javnosti i sponzora.

Dugogodišnja tradicija održavanja ZILIK-a oduprla se zubu vremena prvenstveno zbog predanog i kontinuiranog rada na razvoju plemenitih ljudskih vrijednosti kod djece, te kroz poticanje njihove mašte i kreativnosti, kao i pružanje osjećaja slobode u izražavanju, učeći ih kako ostvariti kvalitetan međuljudski odnos kroz vrijeme provedeno u kreativnom stvaralaštvu s umjetnicima i djecom iz lokalnih osnovnih škola i drugih domova. Upravo zbog slojevitosti  i poruka koje ZILIK nosi osiguran je kvalitetan edukativno pedagoški program koji prati rad umjetnika i nadopunjuje iskustvo koje se pruža posjetiteljima radionica, ali i kasnijih izložbi. Umjetnička djela su poput djece, otvorena interpretaciji i subjektivnom čitanju, a program ima za cilj posjetiteljima svih dobnih skupina približiti kako Centar, tako i  umjetnost, te olakšati razumijevanje domske i umjetničke djelatnosti.

Sonja Švec Španjol