Kako internet i nove tehnologije utječu na pažnju i koncentraciju kod djece?

Nema sumnje da nove tehnologije, predvođene internetom, oblikuju naše razmišljanje i načine na koje razmišljamo. Ponekad se to događa vidno i neposredno, gotovo namjerno, a ponekad suptilno i slučajno.

Razmišljanje je sposobnost odražavanja, rasuđivanja i zaključivanja na temelju vlastitih iskustva, znanja i uvida. Ono nas čini ljudima i omogućuje nam da komuniciramo, stvaramo, napredujemo i postanemo civiliziranijima. Razmišljanje obuhvaća mnoge procese kojima se naša djeca svakodnevno bave – od promatranja, učenja, pamćenja, preispitivanja, procjenjivanja do kreiranja inovacija, svađanja, odlučivanja i ponašanja. Stoga je normalno da se roditelji pitaju – kako nove tehnologije utječu na razmišljanje i pažnju kod djece?

Nema uopće sumnje da nove tehnologije, predvođene internetom, oblikuju naše razmišljanje i načine na koje razmišljamo. Ponekad se to događa vidno i neposredno, gotovo namjerno, a ponekad suptilno i slučajno. Ono što roditelje čini nesigurnima je činjenica da je to novo tehnološko “bojno” polje još u svojim povojima, a razvoj je brz, pa ne stignemo i ne možemo dobiti nikakav povijesni uvid u njegov utjecaj na našu djecu. Također, tehnološki bum događa se tako brzo da nemamo vremena ispitati i razmisliti njegovu vrijednost u odnosu na cijenu koju djeca plaćaju i obratno.

Ipak, postoji nekoliko istraživanja, i svakim ih je danom sve više, koja pokazuju da tehnologija može biti i štetna i korisna kad je u pitanju njezin utjecaj na djecu. Taj utjecaj nije samo površan jer se dječji mozak još uvijek razvija i podložan je promjenama. Tehnologija utječe na stvaranje drugačijih veza i drugačije povezivanje informacija u dječjem mozgu nego što je to bilo kod prošlih generacija.

Ono što je jasno znanstvenicima je da svaki napredak tijekom povijesti, odnosno nova dostupna tehnologija određuje kako će se razvijati mozak kod ljudi. Na primjer, učenjem čitanja slova naš mozak naučio se fokusirati i zamišljati. Pojavom interneta naš mozak se morao prilagoditi i naučiti brzo i učinkovito pretraživati (skenirati) informacije i izdvojiti one važne od nevažnih.

Utjecaji tehnologije na djecu su komplicirani te imaju svojih prednosti, ali i svoju cijenu. Hoće li tehnologija pomoći ili odmoći razvoju vašeg djeteta i načinima na koje razmišlja, ovisi koju specifičnu tehnologiju koristi, koliko često i na koji način. Barem u prvim godinama života, roditelji su ti koji mogu odrediti koliko i kako će dijete koristiti tehnologiju, a time i njezin utjecaj na njihovo razmišljanje.

Osim na usvajanje informacija, donošenje odluka i pamćenje (učenje), nove tehnologije imaju najveći utjecaj na pažnju kod djece. izvor klinfo.rtl.hr