Predsjednica Republike započela obilazak Zagrebačke županije u Vršilnici

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović započela je obilazak Zagrebačke županije uz kratki kulturno-umjetnički program u Vršilnici, Novi Dvori. Nakon toga sastala se s gradonačelnicima gradova Zaprešić, Samobor, Sveta Nedjelja te načelnicima općina Stupnik, Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća.

video HINA/ Daniel KASAP

Nakon posjeta i obilaska devetnaest hrvatskih županija tijekom protekle četiri godine, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Zagrebačkoj županiji.

U sjedištu Županije predsjednica Grabar-Kitarović održala je sastanak sa županom Stjepanom Kožićem, predsjednikom Županijske skupštine Damirom Mikuljanom, zamjenicima i pročelnicima upravnih odjela te saborskim zastupnicima.

U nastavku posjeta Zagrebačkoj županiji, Predsjednica se susrela s građanima u zaprešićkim Novim Dvorima, a potom i s gradonačelnicima te načelnicima općina iz tog područja, istaknuvši hrvatsko zajedništvo ključnim u ostvarenju strateških nacionalnih ciljeva.

“Uspjesi su dobri tamo gdje postoji vizija razvoja, života i gdje se gradi zajedništvo”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović okupljenim građanima. Dodala je kako je političko nadmetanje uvijek dobrodošlo i potrebno za razvoj demokratskog društva, no za uspjeh u razvoju i rješavanju bitnih životnih pitanja ključno je zajedništvo u ostvarivanju strateških ciljeva.

Naglasila je kako Zaprešić čuva uspomenu na bana Josipa Jelačića, da izgrađuje identitet na ostavštini jedne od najvažnijih osoba u hrvatskoj povijesti.

“Imamo sjajne ljude, prekrasnu zemlju i sve druge preduvjete za uspjeh što Zaprešić najbolje pokazuje”, kazala je. Dodala je kako se vidi da se Zagrebačka županija dobro razvija kao “zeleni prsten Zagreba”, ali da ima i dijelova koji pate od problema nenaseljenosti i iseljavanja, koji se osjećaju i u drugim ruralnim dijelovima Hrvatske.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje kako će se u tri dana, koliko će biti u Zagrebačkoj županiji, otvoriti mnoge važne teme te se uvjeriti u potencijal razvoja županije.

U Vršilnici Novih dvora u Zaprešiću Predsjednica je održala sastanak s gradonačelnicima gradova Zaprešića, Samobora, Svete Nedjelje te načelnicima općina Stupnik, Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća.

Nakon obilaska proizvodnog pogona tvrtke „Roca Croatia“ d.d., predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je Kuglački klub Zaprešić, Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor te obišla dvorac Lužnica.

U Osnovnoj školi „Pavao Belas“ u općini Brdovec Predsjednica će, zajedno s djecom, čitati ulomke iz romana „U registraturi“ Ante Kovačića. Posjetom Srednjoj strukovnoj školi Samobor i općini Bistra završit će prvi dan boravka u Zagrebačkoj županiji.