Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova i izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Sugovornici su razmotrili položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i aktualnosti u rješavanju pitanja od značaja za unaprjeđenje položaja Hrvata u toj državi.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća gđa Jasna Vojnić upoznala je predsjednicu Grabar-Kitarović s aktivnostima tog najvišeg zastupničkog tijela Hrvata u Republici Srbiji, izabranog radi ostvarivanja prava na manjinsku samoupravu. Hrvatsko nacionalno vijeće osnovano je na temelju Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina iz 2002. godine koje predstavlja hrvatsku nacionalnu manjinu u području službene uporabe jezika, obrazovanja, informiranja i kulture te sudjeluje u procesu donošenja odluka o pitanjima iz tih područja.

Predsjednica Republike zahvalila je predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Žigmanovu i predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća na naporima koje ulažu u očuvanju hrvatske zajednice, čestitavši im na upornosti pri rješavanju vitalnih problema s kojima se hrvatska zajednica u Republici Srbiji susreće. Naglasila je kako će institucije Republike Hrvatske nastaviti podupirati Hrvate u Vojvodini i Srbiji u očuvanju njihovog identiteta i zaštiti njihovog položaja.

izvor predsjednica.hr