Skip to content

Trump napao demokrate koji odbijaju njegovu ponudu za izlazak iz krize

Donald Trump, koji je točno dvije godine u Bijeloj kući, u nedjelju je oštro kritizirao čelnicu demokratske većine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi zbog toga što je odbila njegovu ponudu koja bi omogućila financiranje zida na granici. 

“Nancy Pelosi se ponaša tako nerazborito i toliko je skrenula u lijevo da je odsad službeno radikalna demokratkinja. Ljevičari u njezinoj stranci su je toliko paralizirali da je izgubila svaku kontrolu”, objavio je predsjednik na Twitteru, pozivajući ujedno zastupnicu San Francisca da naredi čišćenje “odvratnih” ulica svoga grada.

U nizu tvitova, koje redovito objavljuje, čelnik Bijele kuće je zamjerio Pelosi i vodstvu demokratske stranke što su samo radi izbora odbili njegovu ponudu za prekid djelomične blokade rada savezne vlade koja je počela 22. prosinca.

“Ne vide kriminal i drogu, ne vide da neće pobijediti (na predsjedničkim izborima) 2020.”, rekao je Trump.

Dan ranije je optužio povorke migranata iz Srednje Amerike koji pokušavaju ući u Sjedinjene Države da s njima dolazi velik broj kriminalaca i goleme količine narkotika.

Trump je u subotu predložio da se za oko milijun migranata kojima je ukinut privremeni status i kojima prijeti izgon iz zemlje, omogući trogodišnja odgoda u zamjenu za odobrenje Kongresa za financiranje njegova zida koji je bio njegovo glavno izborno obećanje, u vrijednosti 5,7 milijarda dolara.

Zastoj u pregovorima o proračunu prouzročio je djelomično zatvaranje nekih saveznih služba, pa tako i ministarstva za unutarnju sigurnost nadležnog za graničnu policiju.

Nancy Pelosi i demokrati “trebali bi učiniti ono što je dobro za zemlju i omogućiti ljudima da se vrate na posao”, napisao je Trump u tvitu u nedjelju.

Demokratkinja je odgovorila na istoj društvenoj mreži: “Osamsto tisuća Amerikanaca ne prima plaću. Odblokirajte vladu, omogućite zaposlenicima da primaju plaću i onda ćemo razgovarati o tome kako zaštititi našu granicu”. (Hina)