Skip to content

STRUŽEC DOMAĆIN “BUDUĆNOSTI NA RUBU MOČVARE”

Ogranak Matice hrvatske u Kutini pri kraju je organizacijskih priprema uz 2. veljaču Svjetski dan vlažnih staništa. Obilježje u selima južne Moslavine manifestacijski poznato je pod nazivom „Budućnost na rubu močvare“.

Ovogodišnji domaćin pod pokroviteljstvom Grada Popovače  je selo Stružec. Javnosti je to potvrdio popovački gradonačelnik Josip Mišković. Inače u Strušcu promocijom knjige sociološkog istraživanja „Budućnost na rubu močvare“ u izdanju Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ iz Zagreba manifestacija je 2002. godine i započela. Idućih godina razgranala  se u šest naselja na rubu Lonjskog polja s porukama o potrebi čuvanja tog močvarnog područja.

Ovogodišnja poruka Ramsarske konvencije je „Vlažna staništa i klimatske promjene“. U subotu 2. veljače u 17 sati u stružečkom Društvenom domu izreći će je predstavnica Republike Hrvatske za Ramsarsku konvenciju Marijana Kapa, viša stručna savjetnica u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Bit će organiziran Okrugli stol slikovitog naziva „ Od Strušca 2002. do Strušca 2019.“  Podsjetit će filmski, zanimljivim predavanjima i sjećanjima sudionika na godine kada je Stružec bio domaćin skupa i promovirao najveći hrvatski močvarni park prirode. Dakako tu je i bogata kulturna ponuda koja je taj čin pratila.

Potporu manifestaciji uz Grad Popovaču ove godine pružaju Sisačko-moslavačka županija te Turistička zajednica Grada Popovače. Glavnom organizatoru kutinskom Ogranku Matice hrvatske  u stručnom pogledu posebno je u kreiranju programa dragocjen doprinos Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Matea Jalžečić

Optimized by Optimole