Priprema:
- Upalite pećnicu kako bi se zagrijala na 180°C.
- Polovicu količine lješnjaka sameljite, a polovicu narežite na četvrtine ili polovine. Krupno sjeckane lješnjake stavite sa strane, a mljevene dobro pomiješajte s brašnom, šećerom u prahu, vanilin šećerom, praškom za pecivo i soli.
- U ovu smjesu suhih sastojaka vilicom utisnite hladni maslac koji ste prethodno narezali na kockice, tako da se ne pomiješa u potpunosti s ostalim sastojcima, nego da ostane u komadićima. Dodajte umućeno jaje s žumanjkom kako biste dobili kompaktno, ali prhko tijesto – nemojte ga previše mijesiti.
- Dvije trećine tijesta odmah utisnite na dno posude za pečenje (dimenzija oko 20×30 cm) obložene masnim papirom, izbodite vilicom i stavite peći. Preostalu trećinu zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak.
- Kada tijesto počne porpimati zlaćanu boju, nakon otprilike 20 minuta, izvadite ga iz pećnice i pustite da se do ohladi.
- Pomiješajte sastojke za nadjev i stavite ih u posudu za pečenje povrh ohlađene kore. Nadjev potom posipajte natrganom preostalom trećinom tijesta i stavite peći.
- Nakon 25 minuta pečenja, kolač pospite krupno sjeckanim lješnjacima i nastavite peći dok tijesto ne poprimi zlatno smeđu boju, a nadjev ne počne lagano ključati – još oko 50 minuta.
Sastojci recepta
6-8 osoba
250 g | oštrog brašna |
225 g | maslaca |
150 g | lješnjaka |
100 g | šećera u prahu |
1 | jaje |
1 | žumanjak |
30 g | vanilin šećera |
2 žličice | praška za pecivo |
1/4 žličice | soli |
Nadjev | |
900 g | Ledo Borovnice |
100 g | šećera |
3 žlice | gustina |
2 žlice | soka limuna |
1 žličica | cimeta |
Izvor Ledo