Boris Miletić o ministru Horvatu: ‘Gdje je kraj lažnom informiranju javnosti?’

Nakon izjave ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta RH Darka Horvata kako su oko Uljanika vođeni razgovori s nizozemskim brodogradilištima Damen i Royal IHC, oba su brodogradilišta pak potvrdila kako nemaju baš nikakav interes za hrvatska brodogradilišta, a situaciju je komentirao gradonačelnik Pule Boris Miletić

– Zaprepašteni smo najnovijim informacijama da brodogradilišta Damen i Royal IHC, koja su prema najavama ministra gospodarstva Darko Horvata bila jako zainteresirana i spremna poslati zajedničku ponudu za Uljanik, zapravo nemaju baš nikakav interes za hrvatska brodogradilišta, što su danas jasno dali do znanja. Zašto je ministar Darko Horvat lažno informirao javnost i uvjeravao nas sve skupa da postoji interes kojeg očito nikad nije bilo?

Radnici Uljanika s punim su pravom ogorčeni. Nedopustivo je da ministar već mjesecima nikog ne obavještava o svojim aktivnostima oko Uljanika i 3. maja. Još je gore što ministarstvo već duže vrijeme zavlači sve uključene u proces, uvjeravajući Uljanikovce i javnost da postoji „silna komunikacija“ s velikim svjetskim kompanijama o preuzimanju Uljanik grupe, dok je u stvari na njihovu adresu poslano tek obično pismo s informacijom da je otvoren data room.

Ministarstvo i Vlada nastavljaju sa štetnom praksom netransparentnog postupanja iz koje je vidljiva samo jedna stvar – niti ministar niti Vlada nemaju rješenje za Uljanik što pokušavaju zakamuflirati plasiranjem potpuno izmišljenih informacija. Lažna nada najgori je neprijatelj Uljanika! Vlada se još uvijek nije odredila oko brodogradnje, a sve što su do sada napravili oko Uljanika, nakon godina totalnog nemara, jest da su odgovornost prebacili na lokalnu samoupravu kada su radnici ostali bez plaća i time pokušali „oprati ruke“. Sada pokušavaju kupiti vrijeme plasiranjem izmišljenih informacija. Gdje je tome kraj? – istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Autorica: Barbara Ban, /novac.jutarnji.hr, foto Marko Todorov / CROPIX