Skip to content

Njemačka nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a; zapovijeda NATO-ovim “spearhead” snagama

Njemačka je u utorak postala jedna od 10 nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, a Bundeswehr je preuzeo vodstvo nad jednim važnim NATO-ovim snagama za brzo djelovanje.

Njemačka će biti nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a dvije godine.

“Dobro smo se pripremili i želimo prihvatiti ovaj rizik”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u Berlinu.

Pet država stalne su članice VS UN-a: Rusija, Britanija, Francuska, Kina i SAD.

Njemačka želi na dnevni red staviti pitanja koja su joj važna, rekao je Maas.

“Primjerice, Vijeće sigurnosti mora se također baviti činjenicom da klimatske promjene mogu postati sigurnosni problem u mnogim dijelovima svijeta”, rekao je.

Njemačka želi i da žene imaju veću ulogu u prevenciji i upravljanju sukobima te da su bolje zaštićene u zonama sukoba od seksualnog nasilja.

Međunarodno humanitarno pravo moja biti osnaženo i humanitarni radnici bolje zaštićeni, rekao je.

Njemačka planira također pokušati dati novi poticaj teškom pitanju nuklearnog razoružanja i kontrole širenja naoružanja, rekao je Maas.

Uz to, njemačke oružane snage, Bundeswehr, u utorak su preuzele vodstvo nad NATO-ovim snagama za superbrzo djelovanje.

Prema podacima njemačkog ministarstva obrane, kopnene postrojbe tzv. “spearhead” snaga brojat će 2019. oko 8000 vojnika.

Njemačka vojska osigurat će ih 4000, uz još oko 1000 ljudi u drugim organizacijskim područjima. Drugi vojnici dolaze iz Francuske, Nizozemske i Norveške.

Snage se službeno nazivaju Združene snage vrlo visoke spremnosti (Very High Readiness Joint Task Forces, VJTF), a utemeljene su nakon ukrajinske krize 2014. kao element strategije obrane od potencijalne prijetnje Rusije.

Prethodnica tih snaga mora se moći rasporediti na bojišnici za najviše 72 sata, a ostali za pet do sedam dana. Hina, photo Pixabay