Skip to content

IVAN ĐIKIĆ – znanstvenik sa sveučilišta Goethe, kako blokirati bakterije otporne na antibiotike

Prof. dr. sc. Ivan Đikić, znanstvenik sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu, hrvatskoj je javnosti i predobro poznat po svojim medijskim istupima u kojima promiče znanost i polemizira o njoj

Prof. dr. sc. Ivan Đikić jedan je od naših najboljih znanstvenika i zbog kontinuiranog kvalitetnog rada zbog kojeg redovito dospijeva na stranice najvažnijih znanstvenih časopisa. Tako je u svibnju ove godine na stranicama Naturea kao glavni znanstvenik u istraživanju objavio rad pod nazivom Insights into catalysis and function of phosphoribosyl-linked serine ubiquitination, odnosno Uvidi u katalizu i djelovanje serinske ubikvitinacije povezane preko fosforiboze.

Iza ovog ne baš svakome razumljiva naslova skriva se rad koji se bavi sve većom otpornošću bakterija na antibiotike. Konkretno, proučavani su enzimi bakterije Legionelle SdeA, legionarske bolesti, koji uzrokuju oštećenje stanica pluća. Dizajniranjem mutanata u genomu bakterije dr. Đikić je s kolegama dokazao kako bakterije više nisu bile sposobne širiti se u imunološkim stanicama čovjeka. Odnosno, otkrio je kako blokirati bakterije otporne na antibiotike.

vecernji.hr, foto: Pixsell, privatne fotografije