Purica, savršeno pečena za blagdane

Servirajte na stol jelo koje će vaši gosti pamtiti i uz malu pomoć naše kuharice pokažite im tko je pravi gospodar kuhinje

Priprema / 190 min
Puricu osolite (najbolje dan prije pečenja) dobro trljajući izvana i iznutra te ostavite pokrivenu u hadnjaku da se sol upije.
Pećnicu zagrijte na 200ºC.
Očišćenu glavicu luka nabodite klinčićima te stavite u šupljinu purice.
Puricu premažite mašću i položite leđima prema dolje u dublju vatrostalnu posudu ili lim za pečenje te stavite u pećnicu.
Na visokoj temperaturi pecite najviše pola sata, a zatim smanjite temperaturu pećnice na 160ºC (u ventilacijskim pećnicama 150ºC) i nastavite peći još oko tri sata ili dok ne dobije željenu boju.
Puricu povremeno polijevajte tekućinom s dna posude za pečenje. Kada dolijevate vodu, uvijek ulijte malo na dno posude, nikako na puricu.
Pečenu puricu nikad ne režite vruću. Ostavite je nekoliko minuta da se sokovi “smire”.

Sastojci / 4 – 6 osoba
1 purica Vindon (oko 3,5 – 4 kg)
sol
1 – 2 žlice svinjske ili biljne masti
1 glavica luka
6 – 7 sušenih klinčića
voda za polijevanje

Posluživanje
Osim mlinaca ili pečenih krumpira, puricu će obogatiti i domaći njoki uvaljani u sok od pečenja ili čaj u kori pečene nezaslađene jabuke.

Savjet
S obzirom na to da ovo jelo nije svakodnevno, puricu možete osoliti i malo jače pa preporučujem da za soljenje potrošite oko 1,5 do 2 % soli na težinu purice (u ovom slučaju oko 50-70 g).
Purica je pečena kada prilikom uboda u najdeblji dio mesa (prsa ili kod zabataka) curi prozirna tekućina bez sukrvice.
Ako puricu punite nekim nadjevom, vrijeme pečenja obavezno produljite.
Ako je purica dobila boju korice koja vam odgovara, a iznutra nije pečena, pokrijte je aluminijskom folijom. Zadnjih deset minuta pečenja maknite foliju.

vindija.hr