Skip to content

Božićni kruh

Upute za pripremu:
Na radnu površinu prosijte brašno pa u sredini udubite jamicu. U nju dodajte cijelo jaje i žumanjak. Uokolo rasporedite usitnjeni Zvijezda stolni sobne temperature, razmrvljeni kvasac, šećer, koricu naranče, cimet i sol. Uz postupno dolijevanje mlako mlijeka od svih sastojaka umijesite dizano tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplome najmanje 1 sat da udvostruči obujam.

Prikladni duguljasti kalup za kruh namastite za Zvijezda stolnim i pospite brašnom, a pećnicu ugrijte na 180 °C.

Na radnoj površini posutoj brašnom, tijesto još jednom premijesite te dodajte kandirano voće. Istanjite ga valjkom 4 cm debelo pa ga dva puta preklopite preko sredine. Štrucu položite u kalup, prekrijte je toplom krpom i ponovno ostavite 1 sat na toplome mjestu. Dignuto tijesto pecite 1 sat i 15 minuta. Još topli kruh odmah izvadite iz kalupa, ohladite i premažite otopljenim margarinom te obilno pospite šećernom mješavinom. Kolač poslužite tek nakon što je 2 dana odstajao.

Sastojci:
620g glatkog brašna
1 cijelo jaje
1 žumanjak
200g Zvijezda stolnog
60g svježeg kvasca
prstohvat soli
190g šećera
1 naranče ribana korica
1 žličica cimeta
2,5 dl mlijeka
Nadjev:
100g kandiranog voća
Glazura:
otopljeni Zvijezda stolni
šećer u prahu s vanilijom za posipanje

Autor Zvijezda