Skip to content

Tradicionalno hodočašće u Vukovar – Članovi HKLD-a odali počast za sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata / 200 foto!

U subotu, 10. studenoga 2018. godine članovi Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva s članovima obitelji i prijateljima održali su tradicionalno hodočašće u Vukovar te odali počast za sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata. Hodočašće je organizirala zagrebačka podružnica HKLD-a “Branimir Richter” s dopredsjednikom prim. dr. Ivanom Barišićem, a hodočasnicima su se pridružili i članovi Hrvatskoga katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara

Autobus s hodočasnicima krenuo je ispred Poglavarstva grada Zagreba u ranim subotnjim satima. Prvo odredište hodočasnika bili su Andrijaševci kod Vinkovaca  gdje su prisustvovali Svetoj Misi koju je u Župnoj crkvi sv. Andrije  (Župa Rokovci Andrijaševci) predvodio fra Draženko Tomić, duhovnik Podružnice uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Đure Blumenšajna. Uz razmjenu poklona i kraće druženje hodočasnici su se okrijepili uz slavonske delicije.

Pri dolasku u Vukovar hodočasnicima se pridružio dragi gost i vodič gospodin Stipo Mlinarić, legendarni vukovarski bojovnik iz Turbo voda pok. Blage Zadre tako da su se mogla čuti autentična svjedočenja o obrani Vukovara i Domovine direktno od pripadnika legendarne postrojbe koja je te 1991. godine imala 18 ljudi, a od toga ih je šest poginulo. Uz junaka zapovjednika Blagu Zadru poginuo je i njegov sin prvjenac.

Slijedio je posjet Spomen domu Ovčara te polaganje vijenca i palenje svijeća kod spomenika. U polaganju vijanaca i palenju svijeća sudjelovali su: doc. prim. dr. sc. Rok Čivljak, dopresjednik HKLD-a; prof. dr. sc. Danica Galešić-Ljubanović, predsjednica HKLD-a Podružnice “Branimir Richter” Zagreb; fra Draženko Tomić, duhovnik Podružnice; predsjednica Hrvatskoga katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara gospođa Slavica Janković te  glavni organizator događaja prim, dr. Ivan Barišić, dopresjednik Podružnice “Branimir Richter” Zagreb.

U noći između 20. i 21. studenog 1991. godine pripadnici srpskih paravojnih formacija izvršili su neviđeni zločin protiv čovječnosti ubojstavom hrvatskih branitelja na farmi Ovčara kada su iz hangara logora odvožene grupe od desetak osoba do iskopane jame udaljene oko 900 m na putu Ovčara-Grabovo gdje su streljani i bačeni u masovnu grobnicu. Ubijeno je 266 hrvatskih branitelja. Od toga je nađeno i identificirano 211 osoba, dok se 55 još vodi nestalim, najvjerojatnije bačenih u Dunav. Žrtve su uglavnom bile ranjenici i medicinsko osoblje iz vukovarske bolnice. Srpska strana pokušala je prikriti i zanijekati odgovornost za navedeni zločin nad ranjenicima iz bolnice. Pokušao se prikriti i čin masovnog ubojstava zateklih hrvatskih branitelja. Zločinci nisu kažnjeni.

Hodočasnici su  pojetili Memorijalno groblje položili vijenac i zapalili svijeće. Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata je najveća masovna grobnica u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Tisuću bijelih križeva… Ovdje su pokopane cijele generacije, mladost Vukovara i svih krajeva Hrvatske. Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata nijemi je svjedok stravičnog zločina. Groblje je podijeljeno u tri dijela: Aleja poginulih hrvatskih branitelja, Aleja umrlih hrvatskih invalida Domovinskog rata i Aleja civilnih žrtava iz Domovinskog rata.

Članovi Društva posjetili su grob legendarnog Blage Zadre i njegovog sina Roberta.

Ispred Vukovarske bolnice slijedio je srdačan susret i razgovori s dr. Vesnom Bosanac, a  tom prigodom uručena joj je  umjetnička slika “Kamenita vrata” rad Stjepana Katića, Nakon toga su razgledali multimedijalni prikaz ratnih zbivanja u bolnici tijekom jeseni 1991. godine gdje je “obnovljen” život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom zaposjedanja grada Vukovara. Iz bolnice je te 1991. godine odvedeno najmanje 266 osoba, ranjenika i bolničkog osoblja u vukovarsku vojarnu smještenu na Sajmištu odakle su prebacivani dijelom u skladišni prostor Velepromet, a dijelom na Ovčaru, farmu udaljenu 5 km od Vukovara te nemilosrdno zločinački poubijani.

Hodačasnici su imali prigodu razgledati postav Dvorca Eltz i Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar te prošetati Vukovarom.

Puni impresija, dojmova, na svom povratku hodočasnici su imali ručak-večeru u poznatom restoranu Kunjevci kod Vinkovaca, oko 22 sata vratili su se u Zagreb, a tijekom cijelog puta osjetilo se veliko zajedništvo i optimizam uz molitve krunice i prigodne pjesme.

Optimized by Optimole