Zašto je sastanak četvorke u Istanbulu za Siriju važniji nego se čini

Tijekom jučerašnjeg dana u Istanbulu održan je summit o Siriji, sastanak koji je okupio do sada “najsnažniji sastav” – bili su tamo turski predsjednik Erdogan, ruski predsjednik Putin, njemačka kancelarka Merkel te francuski predsjednik Macron. Sama činjenica da se ova četvorka uspjela okupiti po pitanju Sirije je značajna, no što je zapravo dogovoreno?

Ako je suditi prema službenoj završnoj zajedničkoj izjavi, utvrđeni su već davno poznati detalji, bez ikakvih većih novosti. Sve rečeno već je rečeno ranije, iako ne u ovakvom sastavu, no unatoč tome jučerašnji summit možda je i jedan od važnijih trenutaka u kontekstu sirijske krize.

Krenimo prvo s dogovorenim točkama:1) Jedino rješenje za Siriju je političko rješenjeOvo je stav koji se redovno ističe tamo još od ljeta 2012. godine kada je po prvi put definiran za vrijeme Lavrov-Clinton sastanka u Ženevi. Što to zapravo znači? Obrnuto od “političkog” rješenja je “vojno” rješenje. Drugim riječima, političko rješenje trebalo bi u — advance.hr 

Foto: kremlin.ru