Skip to content

U Uredu predsjednice održan Dan otvorenih vrata na temu zaštite i udomljavanja životinja

U povodu Dana zaštite životinja, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović organizirala je Dan otvorenih vrata na temu „Udomi, ne kupuj!“ kako bi se skrenula pozornost javnosti na odbačene i napuštene životinje te djecu i mlade upozorilo na ono što je životinjama najpotrebnije, a to je ljubav i briga.

„Pozvali smo zato iz raznih dijelova Hrvatske one udruge koje spašavaju i štite životinje te tako svojim plemenitim, volonterskim radom dokazuju koliko je i naše društvo doseglo sjajne primjere humanog odnosa prema tim divnim stvorenjima koja trebaju našu brigu i pomoć“, kazala je Predsjednica te poručila kako je udomljavanje poželjnije i društveno odgovornije od kupnje životinja jer se tako spašava na stotine ljubimaca koji su svoj spas našli u skloništima.

Naglasila je kako je cilj današnjeg druženja istaknuti potrebu za izgradnjom skloništa, kao i potrebu za zagovaranjem i isticanjem potrebe udomljavanja životinja u cijeloj Hrvatskoj.

„Želimo upozoriti na mnoštvo dobrih primjera koje će nam prenijeti mnoge udruge koje su danas došle sa svojim djelatnicima i štićenicima. Dobrih primjera je mnogo i potrebno ih je samo slijediti. Rješenje je naizgled jednostavno: dobra suradnja između udruga za zaštitu životinja i lokalnih vlasti koje osnivaju skloništa, obavljaju kontrole mikročipiranja, propisuju trajnu sterilizaciju i provode edukacije u školama“, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako je potrebno apelirati na provedbu Zakona o zaštiti životinja, upozoriti lokalne vlasti i zajednice na kontroliranje mikročipiranja te zagovarati i propisivanje trajne sterilizacije kao kontrole populacije pasa i mačaka u cijeloj Hrvatskoj.

Društvo najbolje funkcionira kada ljudi ulažu svoju energiju kako bi pomagali drugima, štiteći one kojima je pomoć potrebna, ispunjavajući tako vlastite potencijale, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović. predsjednica.hr

Optimized by Optimole