Otvorena izložba Okruženju usprkos povodom 150. obljetnice HDLU i 80 godina od izgradnje Doma HDLU

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika sinoćnjim/večerašnjim (zavisi kad šalješ) svečanim otvorenjem izložbe Okruženju usprkos započelo je obilježavanje jubilarnih 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika i 80 godina od izgrade Doma HDLU – Meštrovićevog paviljona

Izložbu je prigodnim govorom otvorila Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a svečanosti su nazočili i Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina ObuljenKoržinekKrešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture i izaslanik Predsjednika vlade, Ana Lederer, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba te izaslanica Gradonačelnika te brojni istaknuti uzvanici, stručna javnost, predstavnici institucija koje su potpora izložbi, pokrovitelji.

U 2018. godini HDLU, današnje najveće i najstarije umjetničko udruženje koje okuplja preko 1.900 likovnih i multimedijskih umjetnika iz cijele Hrvatske, obilježava 150 godina djelovanja, ali i 80-tu godišnjicu od izgradnje Doma hrvatskih likovnih umjetnika, čiji je autor Ivan Meštrović, svojevremeno i predsjednik Društva. Kako ističe Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU, od osnutka 1868. godine do danas HDLU zauzima središnje mjesto umjetničkog i društvenog života Zagreba i Hrvatske. U povijesti Društva ogledaju se brojni odnosi i spoznaje, društveni sistemi i politički predznaci koji su se tijekom stoljeća i pol izmjenjivali i nerijetko određivali sudbine umjetnika i njihova rada. Jubilej kojim HDLU obilježava 150 godina svog djelovanja, izuzetno je važan za cjelokupnu hrvatsku kulturu i umjetnost jer se upravo kroz prošlost HDLU ponajbolje zrcali povijest naše moderne i suvremene likovne umjetnosti.

Za realizaciju izložbe odabran je koncept problemske izložbe Okruženju usprkos cijenjenog povjesničara umjetnosti i kustosa Branka Franceschijaujedno i bivšeg ravnatelja HDLU. Izložba se sastoji od 60-ak umjetničkih djela, dopremljenih iz različitih institucija diljem Hrvatske te privatnih kolekcija, članova HDLU, nastalih tijekom cijele povijesti Društva i u svim izražajnim medijima. Cilj je izložbe obilježiti i promovirati dugogodišnju ulogu HDLU u umjetničkom, kulturnom i društvenom životu Hrvatske; predstaviti istaknuta, ikonična umjetnička djela koja oblikuju recentnu hrvatsku umjetnost; te učiniti kritički rezime umjetničkog stvaralaštva u Hrvatskoj u posljednjih 150 godina.

Program obilježavanja jubileja HDLU i Doma HDLU zaokružit  će se krajem studenog promocijom monografije 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Umjetnost i institucija urednice Irene Kraševac u suizdavaštvu HDLU i Instituta za povijest umjetnosti.

Izložbu Okruženju usprkos je moguće razgledati u Domu HDLU do 2.12.2018.