Nema dvojbe da postoji utjecaj politike na policiju – i to je opasno

Akademija Art

U ovome trenutku nije nam poznato kakva je razina krivotvorenja SMS-ova. Ako je to netko skenirao i amaterski posložio u Photo shopu poruke, ne treba biti neki vrstan forenzičar da se utvrdi krivotvorina. Od teleoperatera, odnosno OTC-a se traži izlist iz kojega se vidi jesu li sporne poruke doista poslane u navedenom vremenu

Druga je stvar ako se prevara odvijala na višoj razini. To je druga priča, tu se onda radi o zloupotrebi ili hakiranju telekomunikacijskih sustava. Prema do sada dostupnim informacijama, meni se čini da ovdje o tome ipak nije riječ”, kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju stručnjak za sigurnost i bivši načelnik krim policije Željko Cvrtila.

On upozorava na nekoliko nelogičnosti u čitavom slučaju. Suspektno mu je da osoba koja je Vargi dojavila informaciju nije znala zamesti svoj trag, kao i činjenica da se Varga upravo sada pojavio spreman da o svemu otvoreno govori istražiteljima.

“Nema nikakve dvojbe da postoji utjecaj politike na policiju. Već desetak godina govorim da se to lako može riješiti ukidanjem mogućnosti političkog kadroviranja, i to od ravnatelja policije do zadnjeg operativca. Nekoga koga ste zadužili mora vam uslugu vratiti, mora vam dojaviti što se događa. To je ključ problema, jer policija ne može neovisno raditi. Zato i građani s pravom sumnjaju je li nešto nekome namješteno, jesu li u pitanju politički obračuni kako bi se nekog eliminiralo ili se zaista radi o kriminalu”, zaključuje Cvrtila.

Željko Cvrtila

foto FAH

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

A zašto se i dalje šuti o dr. Ivanu Šreteru?

U svojoj knjizi Nije bilo uzalud (Zagreb, 2009.), na str. 165-168., Slavko Degoricija (početkom 90-ih visoki dužnosnik HDZ-a i državni funkcionar), opisuje stanje u Pakracu i okolici u vrijeme eskalacije krize i srpske terorističke pobune (1990/1991.) […]