U Zaprešiću promocija knjige posvećene biskupu Careviću, žrtvi partizanskog zločina: ‘Veliki petak 1945.’

Josip Marija Carević jedini je hrvatski biskup koji je otvoreno smaknut odmah po dolasku partizana na vlast

U četvrtak, 27. rujna 2018. u 19.30 u crkvi Marije Kraljice Apostola u Zaprešiću održat će se predstavljanje knjige autora Mirka Ivanjeka „Veliki petak 1945. Biskup Josip Maria Carević“

Govornici: prof. dr. Mijo Korade
književnik i teolog Anton Šuljić
prof. Anka Ivanjek
prof. Mirko Ivanjek, autor

10. svibnja 1945. Josip Marija Carević – tko je jedini biskup ubijen i masakriran od partizana?

Matica hrvatska Zaprešić srdačno poziva sve zainteresirane.

Biskup Josip Maria Carević rođen je 1883. u Metkoviću, školovao se u Splitu i Rimu, a 1929. imenovan je dubrovačkim biskupom.

Kao dubrovački biskup dao je 1935. podići veliki kameni križ na Srđu, povodom 1900. jubileja Kristove smrti, zbog čega se posebno zamjerio tadašnjem diktatorskom velikosrpskom režimu. Isti je taj križ ciljano uništen u Domovinskom ratu, tijekom srpsko-crnogorske agresije na Dubrovnik 1991. Nakon nekoliko dana branitelji su od nekoliko dasaka napravili drveni križ, kao znak da su još uvijek na Srđu. Novi križ podignut je nakon rata 1997., a ostatke srušenog križa blagoslovio je 2003. godine na misi u Gružu papa Ivan Pavao II. nakon čega su ugrađeni u nove crkve i oltare u dubrovačkoj biskupiji.

Godine 1940. biskup Carević je umirovljen u Hrvatskom zagorju te se stavio na raspolaganje nadbiskupu Alojziju Stepincu za pomoć u pastoralnim potrebama. Nakon Drugog svjetskog rata, po dolasku partizana na vlast 1945. okrutno je mučen i ubijen u Velikom Trgovišću, te mu do danas nije poznato mjesto ukopa.

Josip Marija Carević jedini je hrvatski biskup koji je otvoreno smaknut odmah po dolasku partizana na vlast.