Skip to content

Prijavite se na Avangardni Festival svjetla i uličnih umjetnika u Makarskoj!

Prvi međunarodni Festival svjetla i uličnih umjetnika održava se od 9. do 11. studenog 2018. u Makarskoj. Pozivamo sve eksperimentalne i avangardne umjetni/c/k/e i umjetničke kolektive koji istražuju svjetlo i ulicu da se prijave za sudjelovanje na novom izvedbenom festivalu koji nastaje u organizaciji Makarske Avangarde

Prvi Festival svjetla i uličnih umjetnika pokrenut je s ciljem popunjavanja praznine u alternativnom kulturnom životu grada, povezivanja lokalnih i stranih umjetnika, promocije eksperimentalne i avangardne umjetnosti te etičkih i ekoloških životnih načela.

Makarska Avangarda predstavlja nove izvedbene i vizualne umjetnike koji istražuju izvedbeni potencijal javnog prostora putem svjetla, projekcija, glazbe, teatra, plesa, performansa, cirkusa te ostalih izvedbenih i vizualnih formi. Program je razvojno-edukativnog i neprofitnog karaktera te uz festivalski repertoar, uključuje niz izvedbenih radionica, prezentacija i tribina za mlade i odrasle, koje vode profesionalni, domaći i strani, umjetnici/e i aktivisti/ce.

Avangardna izvedbena off i low budget istraživanja iz svjetla, videa, mappinga, instrumentalne i elektronske glazbe, cirkusa, plesa, uličnog teatra i performansa, koja stvaraju inovativne pristupe i originalne izvedbene postupke, izražena osobna i politička samosvijest autora i autorica te humanost ideja i poruka, bit će predstavljeni na Festivalu svjetla i uličnih umjetnika, koji otkriva poveznice među različitim umjetničkim praksama, ne bi li ih ispitao, povezao i transformirao u nove jedinstvene oblike avangardnoga izričaja. Avangarda pretpostavlja najviši oblik slobode od svih umjetnosti i stoga je upravo izabrana za interpretacijski okvir programa koji želi ponuditi nezavisnu, slobodnu platformu za kulturno-umjetničke potrebe grada i općine, koja će se razvijati zajedno s njenim korisnicima i koordinatorima.

U svrhu zaštite i promicanja ljudskih prava Festival svjetla i uličnih umjetnika bira festivalsku temu kojom želi skrenuti pozornost prema političkom aktivizmu i društvenom angažmanu koji doprinose općem dobru u izgradnji slobodnog društva. Tema prvog izdanja je Veganstvo u zajednici, u sklopu kojeg će biti predstavljen veganski festivalski jelovnik te održana Veganska škola kuhanja.

Pozivamo sve eksperimentalne i avangardne umjetni/c/k/e i umjetničke kolektive koji istražuju izvedbeni potencijal zajednice te žele pridonijeti ciljevima Makarske Avangarde da prijave svoje neprofitne i niskobudžetne, umjetničke i edukativne projekte za sudjelovanje na Prvom međunarodnom Festivalu svjetla i uličnih umjetnika u Makarskoj od 9. do 11.11.2018. Festival pokriva smještaj, vegansku hranu i dio putnih troškova. Ulaz na cijeli festival je besplatan. Svoje prijave – s opisom projekta, motivacijom, tehničkim i prostornim potrebama te umjetničkom biografijom – šaljite na mavangarda@gmail.com, s naznakom ‘Za Festival svjetla i uličnih umjetnika’ do 21.10.2018. Više informacija potražite na https://makarskavangarda.weebly.com/

Makarska Avangarda je nastala 2018. kao odgovor na društveni materijalizam i kulturno-umjetničko-istraživačku prazninu, koji dominiraju Makarskim primorjem koje je gospodarski, pa stoga i društveno potpuno okrenuto profitabilnom turizmu. U takvim uvjetima kultura je podređena profitu. Ovakva situacija, unutar globalne ekonomske, ekološke i političke nestabilnosti, rezultira još većom zatvorenošću, ksenofobijom i otporom prema promjenama unutar lokalne zajednice koja nije spremna nositi se s rastućim izazovima vremena, međutim pitanje je to djece i mladih koji ne mogu više (pod)nositi letargije svojih roditelja. Makarska Avangarda odgovara na probleme nepostojanja alternativne scene koja bi istraživala drugačije oblike mikropolitika, mikroekonomija i samostalnog razvoja kulturno-umjetničkog stvaralaštva lokalne zajednice.

Makarska Avangarda je neprofitni izvedbeni program koji organizira umjetnička udruga za izvedbu identiteta FreaKvencija. Program su podržali Grad Makarska i Splitsko-dalmatinska županija.