Vukovarski gradonačelnik pozva na prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ), pozvao je cjelokupnu hrvatsku javnost na prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih u njegovom gradu

“Želim da prosvjed bude miran, apolitičan, bez stranačkih obilježja, a za afirmaciju temeljnih ljudskih prava. Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege. Stoga je nakon gotovo 10.000 dana šutnje vrijeme da zajedno postavimo jasne rokove institucijama poput Ministarstva pravosuđa, Glavnog državnog odvjetnika, sigurnosno-obavještajnih službi i MUP-a da procesuiraju odgovorne za zločine na svim razinama ili da svoje mjesto ustupe onima koji su to kadri učiniti. Osobno ne želim, niti hoću graditi niti biti sukrivac za tako bolesno društvo, a svojom šutnjom, šutnjom gradonačelnika Vukovara, staviti svoj potpis za takvu prljavu i zloćudnu rabotu. Dosta mi je osjećaja gorčine, nepravde i izdaje i nedostojnosti prema tim ljudima svaki put kad im dođem na grob zapaliti svijeću i stoga je vrijeme da kažem dosta i dignem glas protiv društva koje ne štiti najslabije, koje ne poštuje i zaboravlja svoje heroje”, izjavio je Penava koji je tom priliko iznio brojne zapostavljene slučajeve zločina na Drvenoj pijaci, Ovčari, Veleprometu i mnogim drugima za koje, smatra, Ministarstvo pravosuđa nema sluha.

Mnogi ovaj Penavin poziv smatraju “zakašnjelom reakcijom” a znakovit im je i trenutak u kojem se oglasio protiv ministarstava sadašnje Vlade koja se klima na vrlo nestabilnim nogama, a koju čine upravo članovi njegove stranke.

“Vukovarski gradonačelnik je jedan od predstavnika desnog krila HDZ-a i svjestan je da je ovo pravi trenutak za pritisak jer Andrej Plenković kotira gore nego ikad. “Stari” HDZ je od prvog trenutka nezadovoljan sadašnjim premijerom i njegovim “modernim, centralističkim” pristupom izvornim načelima ove stranke”, kazao je naš vukovarski izvor blizak gradonačelniku Ivani Penavi.

Ukoliko se ovaj zaključak pokaže ispravnim, premijeru kao i aktualnoj vladi se uistinu ne piše dobro. Pored svih zadanih udaraca od kojih je Milinovićev samo jedan u nizu, ovaj bi se mogao pokazati kobnim. izvor dnevno.hr, foto Vlado Kos / CROPIX