Policija je povodom početka nove školske godine pozvala vozače da poštuju prometne propise i ograniče brzinu kako bi mogli na vrijeme reagirati na sve opasnosti i incidentne situacije oko škola u koje idući tjedan kreće oko 40.000 prvašića u Hrvatskoj

U blizini škola policija će tijekom cijele godine, a posebno u rujnu, kontrolirati brzinu i nepropisno parkiranje te kažnjavati neodgovorne vozače, istaknuto je na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije, na kojoj je predstavljena preventivno-edukativna akcija “Poštujte naše znakove” koju MUP provodi već tradicionalno, od 1995. godine, na početku svake nove školske godine.

Poseban apel upućen je roditeljima-vozačima da djecu prevoze isključivo u sigurnosnim stolicama, s obzirom da djeca najviše stradavaju u automobilima svojih najbližih, a znatno manje kao pješaci ili biciklisti.

Naime, po policijskim podacima, 60 posto djece stradale u prometu bilo je u automobilima, 30 posto su bili pješaci, a ostalo većinom biciklisti, rekao je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija.

Mataija se osvrnuo i na crni val teških prometnih nesreća koji je pogodio Hrvatsku zadnjih dana te u tom kontekstu iznio podatke da broj stradalih u prometu ove godine ne odstupa od 2017., a broj prometnih nesreća u prvih sedam mjeseci manji je nego lani.

“Ove godine bilo je 18.000 prometnih nesreća u kojima je poginulo 175 osoba. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj nesreća je manji, a broj smrtno stradalih isti”, ustvrdio je Mataija.

Pravobraniteljica za djecu – urediti prometnu infrastrukturu oko škola

Statistika pokazuje i da je ove godine u prometu poginulo dvoje djece – jedno dijete kao vozač bicikla i drugo kao putnik u vozilu, što je za troje djece manje nego u istom razdoblju 2017.

U sklopu akcije policijski će službenici organizirati kraća obraćanja prvašićima u svim osnovnim školama na temu njihovog što sigurnijeg sudjelovanja u prometu te im podijeliti i prigodne poklone – reflektirajuće kišne kabanice.

Da je sigurnost djece odgovornost odraslih istaknula je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja je također pozvala na oprez i poštivanje prometnih pravila vozače, roditelje i prijevoznike. Apel je uputila i jedinicama lokalne samouprave da urede prometnu infrastrukturu oko škola – rasterete prometnice, osiguraju sigurne semaforizirane pješačke prijelaze, nogostupe, ali isto tako i sigurne i dobre biciklističke staze.

Ne vozite djecu u školu – bolje da ih pratite pješice

Roditelji su često jako zabrinuti zbog opasnosti koje na njihovu djecu vrebaju u prometu. Zamišljeno dijete koje izleti pred automobil trčeći za loptom ‘klasična’ je noćna mora. I stoga ne čudi da mnogi voze djecu u školu iako je ona od doma udaljena tek nekoliko minuta hoda.

Ali to im neće pomoći, kažu stručnjaci i psiholozi.

Pogrešno je, kažu oni, držati djecu pod staklenim zvonom što je duže moguće, ‘za njihovo dobro’, pretpostavljajući da će kao stariji automatski postati osvješteniji u prometu.

“Roditelji helikopteri (koji se tako nazivaju jer ‘lebde’ iznad svoje djece) uzrokuju nam velike probleme”, kaže Petra Roedler, glasnogovornica njemačke udruge koja promovira sigurnost u prometu.

Ironično, prezaštitnički orijentirani roditelji djecu čine manje sigurnom, kaže Roedler, upirući prstom posebno u učestalost roditelja-taksista, majki i očeva koji djecu voze do školskog praga. Pritom će nerijetko parkirati na ‘zebri’ i ugroziti druge sudionike u prometu.

Najbolje je dijete otpratiti do škole pješice, kaže stručnjakinja za sigurnost u prometu Hannelore Herlan. “Djeca se moraju naviknuti na to da su aktivni sudionici u prometu”.

Stalno ‘taksiranje’ im uskraćuje tu važnu lekciju, naglašava Herlan. Pasivnost sputava i razvoj nekih motoričkih i koordinacijskih vještina koje će im u prometu trebati kasnije.

Moderni roditelji uklanjaju brigu s dječjih leđa – razvoj osobe tako ne funkcionira

Škole moraju učiti djecu kako da budu sigurnija u prometu, ali i roditelji moraju učiniti svoje, napominje dječji psiholog Michael Winterhoff.

“Psiha se razvija jedino iskustvom. Ne možete malom djetetu nacrtati promet. Moderni roditelji žele ukloniti što je moguće više brige s dječjih leđa, ali razvoj osobe tako ne funkcionira”, objašnjava Winterhoff.

Gotovo 90 posto prometnih nesreća u Njemačkoj u kojima su djeca od 6 do 15 godina starosti bila ozlijeđena ili su poginula i zapravo su skrivila nesreću, zbilo se prilikom njihova prelaska ceste.

Premda djeca u školi uče kako se pravilno prelazi cesta, očito je da to ne vježbaju dovoljno, kaže Harlan.

I zato njemačka udruga za sigurnost cestovnog prometa savjetuje roditeljima da djecu uče na koji način prijeći cestu tako što će ih pratiti do škole…, ali pješice, ne automobilom.

Nakon nekog vremena roditelji više neće biti u tolikom strahu da svoje potomke puste da sami prijeđu put do škole. Hina, photo Lider.media

Leave a Reply