Radnicima Uljanika počela se isplaćivati plaća – traži se opstanak brodogradnje u Puli

Radnici Uljanika gube strpljenje, osmi dan izašli su na ulice. Kažu da je to radnički prosvjed, bez sindikata. Sindikati su ih, kažu, izdali. S njima je u povorci bila HRT-ova Petra Neuner Geržinić, kojoj su novinari dobacili da bi prema njihovim informacijama plaće trebale biti na računu oko 13 sati

Sindikalni povjerenik Jadranskog sindikata pojavio se u nekom trenutku u koloni, no radnici mu nisu dali da dođe do riječi. Naime, prema neslužbenoj informaciji predstavnici sindikata su na sastanku s pulskim gradonačelnikom i istarskim županom u zgradi istarske županije, prema kuda se kolona radnika i uputila.

Tražit će odgovore zašto nisu stigle plaće, kada će stići i ono što je najvažnije – traže opstanak brodogradnje u Puli. Kažu i da dvije plaće neće ništa riješiti. Što će biti 13.10. kada plaća za rujan treba biti isplaćena? Ljudi su ogorčeni i bijesni. Ne znaju kako će dočekati ponedjeljak kada počinje škola. U zadnja dva dana 60-90 radnika napustilo je Uljanik, mnogi razmišljaju da će morati preko granice.

Ipak, mnogi žele ostati u Uljaniku, iz kojega je u petak priopćeno da je, unatoč blokadi računa brodogradilišta 3. maj, u suradnji sa svim nadležnim institucijama definiran zakonit i moguć način isplate plaća te je transfer novca za plaće u tijeku.

“Nakon isplate plaće, na prvom mjestu prioriteta je komunikacija s dobavljačima s ciljem da se što prije pokrene proizvodnja u svim društvima Uljanik grupe”, navodi se također u kratkom priopćenju iz Uljanika.

Vlada je u četvrtak izvijestila kako je dala državna jamstva u korist Hrvatske poštanske banke (HPB) za zamjenu instrumenata osiguranja po plasmanima te banke prema društvu Uljanik d.d. iz 2015. i 2016. godine, čime se omogućuje isplata plaća radnicima Uljanik Grupe.

Time su Uljanik Grupi osigurana sredstva da u petak isplati plaće radnicima, ali ne i Upravi Uljanik Grupe. izvor HRT, foto: Snimio Milivoj MIJOŠEK