Skip to content

Recept – Mediteranska sunčana pita s Galbani Ricottom

Ova pita predstavlja Mediteran na više načina. Osim svojim sunčanim izgledom u sebi sadrži brojne mediteranske sastojke koji su upravo zbog brojnih sunčanih dana tako slatki i aromatični. Sve te sastojke odlično je povezala kremasta Galbani Ricotta, zvijezda ovog recepta

Sastojci
2 paketića tankog lisnatog tijesta
250 g Galbani Ricotte
malo soli
1 žličica sjeckanog peršina
1 žličica sjeckanog bosiljka
1 žličica listića majčine dušice
½ žličice sjeckanog ružmarina
5 sušenih rajčica iz ulja
50 g pinjola
1 ljubičasti luk
1 žličica smeđeg šećera
malo maslinovog ulja
1 jaje
2 žličice Sirela Ribanca

  • Na malo maslinova ulja dinstamo ljubičasti luk, koji smo narezali na listiće i posuli žličicom smeđeg šećera, dok se ne karamelizira. Trebat će mu oko 15 minuta na laganoj vatri.
  • Odvojimo 100 g Galbani Ricotte i umiješamo u nju nasjeckane začinske trave i malo soli. Tanko razvaljamo lisnato tijesto (ili kupimo već razvaljane kore) i izrežemo iz svake kore dva kruga najvećeg mogućeg promjera kojeg nam tijesto dozvoljava.
  • Na jedan komad tijesta u tankom sloju rasporedimo Galbani Ricottu i ostavimo 1 cm od ruba prazan. Na smjesu slažemo karamelizirani luk, dio pinjola i nasjeckanu sušenu rajčicu dok cijela površina sira nije prekrivena te pospemo žličicom Sirela Ribanca.
  • Rub premažemo razmućenim jajem i preklopimo drugim komadom tijesta. Čašom označimo centar pite do koje ćemo rezati prutiće. Krug škarama podijelimo na četiri jednaka dijela, potom svaki od tih dijelova na još dva jednaka dijela te svaki od njih na još dva sve dok ne dobijemo ukupno 32 prutića. Svaki prutić par puta zavrtimo kako bismo dobili zanimljiv uzorak.
  • Pitu premažemo razmućenim jajem, pospemo sa žličicom Sirela Ribanca i pinjolima i pečemo u sredini pećnice zagrijane na 200 °C 25 minuta.
  • Serviramo toplo uz ostatak Galbani Ricotte koju smo pomiješali s ostatkom pinjola i rajčica i tako dobili fin umak za prutiće.

dukat.hr