Izložba fotografija Senke Jurković Gros: Maksimirske jeseni 2017.

Čarolija intimnih interakcija sa svakodnevnim životom i ljudskom djelatnošću unutar urbanih područja grada Zagreba česti su fokusi interesa i stvaralaštva Senke Jurković Gros

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe fotografija Senke Jurković Gros naziva Maksimirske jeseni 2017. u utorak 28. kolovoza 2018., u 16:30 sati u Galeriju Doma za starije osobe Maksimir, Hegedušićeva 20, Ravnice, Zagreb. Izložba je otvorena svakim danom do 20. rujna 2018. godine.

Proljeće u jeseni života

Fotografije koje su izložene na ovoj izložbi nastale su na prošlogodišnjoj manifestaciji XIV. Maksimirske jeseni, koje su održane u parku Maksimir 14. rujna 2017. godine. Riječ je o manifestaciji koja se već 14 godina za redom održava u povodu Međunarodnog dana starijih osoba. Bogat i raznovrsni program su činila razna sportsko-rekreativna natjecanja; kulturno-umjetničke priredbe i nastupi, jutro poezije, likovne i kreativne radionice, te zdravstveno-preventivni programi, pregledi, savjeti i mjerenja. U programima manifestacije sudjelovali su mnogi domovi i klubovi starijih osoba iz Zagreba, drugih gradova Hrvatske i nekih susjednih država, kao i brojni građani i djeca, učenici i profesori zagrebačkih škola, te razne stručne i sportske organizacije i udruge. Organizatori ove tradicionalne manifestacije su bili: Dom za starije osobe Maksimir Centar za kulturu i informacije Maksimir, Ustanova za sportsku rekreaciju Maksimir, Javna ustanova Maksimir, Projekt gerontološki centar Maksimir, Zoološki vrt Maksimir, Ribolovno društvo Bukovac i Matica umirovljenika Maksimir.

Autorica izloženih fotografija Senka Jurković Gros, članica Fotokluba Zagreb, svojim je fotoaparatom bilježila skoro sve aktivnosti i događanja koje su se odvijali tijekom cijelog dana. U središtu njezinog interesa bili su prvenstveno sudionici priredbi, susreta i takmičenja. Nastao je veliki broj fotografija od kojih je autorica za izložbu odabrala 44, a koje pojedinačno, tematski i likovno, doprinose sadržajnoj raznovrsnosti i cjelovitosti izložbe. Autorica je osebujnim likovnim izrazom prepoznatljivog likovnog pristupa postigla vizualnu dinamiku priče o ovoj značajnoj manifestaciji. Otuda izložba po svojoj prirodi predstavlja pogled na cijelu manifestaciju kroz vizualno čitanje jednog manjeg dijela iz šireg opusa snimljenih fotografija, odnosno sagledavanje cjeline kroz čitanje svake pojedinačne fotografije.

Fotografiju i fotografsko stvaralaštvo Senke Jurković Gros (rođ.1949.) članice Fotokluba Zagreb pratimo od njenog dolaska u Klub 2005. godine Ono što zadivljuje kod ove autorice je njezina znatiželja, istraživački duh, spontanost, maštovitost i inventivnost, kako u izboru motiva, tako i u njegovoj osebujnoj interpretaciji i prezentaciji. Valja istaći da je fotografiranje raznih prizora, događanja, motiva i doživljaja svog voljenog grada svojevrsna opsesija Senke Jurković Gros. Čarolija njezinih intimnih interakcija sa svakodnevnim životom i ljudskom djelatnošću unutar urbanih područja grada Zagreba česti su fokusi njezinih interesa i stvaralaštva. Posebno je zanimaju razna kulturna, umjetnička i društvena događanja. Tako je nastao širok opus autorskih, tematskih ili pojedinačnih dokumentarno-reporterskih i umjetničkih fotografija koje znakovito izražavaju njezin umjetnički izričaj i stvaralački pristup, a te su fotografije zauzele zavidno mjesto u stvaralaštvu Fotokluba Zagreb pa i šire.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP