“Uprave su dovele brodogradnju u ovakvu situaciju. Svemu mora doći kraj”

Ogorčeni radnici Uljanika na cesti – imaju i poruku Vladi

Od Vlade traže da Uljanik uvrsti na dnevni red sutrašnje sjednice, da zauzme stav o brodogradnji te objavi što od Uljanika očekuje. Radnici su Vladi poručili “neka ljudima koji su bez kruha objasne zašto djeci nemaju što staviti na stol” te neka ne daju “novce uvijek istima, koi samo čekaju pare od restrukturiranja”. “Jednostavno nemojte raditi blokirane ljude, nemojte da budemo u stanju da moljakamo da nam opraštate dugove, mi smo ljudi koji želimo raditi”, kazao je jedan radnik.

Iz sindikata su potvrdili da do daljnjega nema plaće te su za teško stanje prozvali upravu. Za loše stanje u najvećem hrvatskom brodogradilištu odgovorna je i Vlada, kažu sindikalisti. Uprava nije dala ni naznaku kada bi plaća mogla biti isplaćena. Dodajmo ovome kako je direktor Uljanika nekim radnicima navodno obećao da će plaća biti u petak.

“Nemamo vijesti koje bi bilo kako promijenile situaciju”, rekao je Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Kaže da informacija da sva ministarstva čine sve što mogu da riješe situaciju radnicima ne znači ništa. “Nama treba plaća. Kada je dobijemo, prekinut ćemo štrajk”, rekao je. Traži i da država konačno stane iza restrukturiranja Uljanika, ili da konačno kaže da odustaje od Uljanika. Moramo znati na čemu smo, istaknuo je.

U Banskim dvorima sastao se uži kabinet Vlade, uoči sutrašnje sjednice. Situaciju u Uljaniku komentirali su ministri

“Ograničenja su velika, naročito nakon pristupanja EU-u. Jučer smo raspravljali o ovom problemu, ali je manevarski prostor je izuzetno sužen. HBOR nastoji pomagati, ali i postoje ograničenja. Brojna pitanja moraju biti postavljena na nekoj drugoj adresi, znate kakav je model upravljanja tom kompanijom. Vlada ne bježi od odgovornosti i svemu mora doći kraj. Svi smo mi porezni obveznici i moramo se odgovorno ponašati, to je stav ove Vlade”, izjavio je minstar financija Zdravko Marić. Nije želio odgovarati na pitanje pto bi državi više odgovaralo – stečaj ili predstečaj.

Vlada čini sve da pomogne u ovoj situaciji, ali Uprava mora preuzeti punu odgovornost, izjavio je uoči sastanka užeg kabineta potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. “Uprave su dovele brodogradnju u ovakvu situaciju i oni koji upravljaju. Oni imaju Skupštinu i Nadzorni odbor i imenuju uprave”, izjavio je mnistar državne imovine Goran Marić.

“Uljanik je veliki problem gospodarstva, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević. Vlada tu nije nimalo kriva. Riječ o privatnoj tvrtki, rekao je i poručio da mu je krivo da nitko ne proziva Upravu društva, nego Vladu. Vlada se maksimalno uključila kako bi riješila problem, no vlasnik društva su privatne osobe, i radnici. O problemu Uljanika Uprava mora početi ozbiljnije razmišljati, naglasio je.

U Vladi je jučer održan sastanak o stanju u brodogradilištima na kojem su sudjelovali ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Goran Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Ministar Horvat najavio je da bi u rješenje mogla biti uključena Hrvatska banka za obnovu i razvitak koja je nedavno odbila kreditni zahtjev strateškog partnera Uljanika- Kermas energije. Tvrtka Danka Končara je tražila taj novac kako bi dala pozajmicu Uljaniku za plaće. izvor HRT, photo screenshot HRT