Grmoja: To je za rubriku vjerovali ili ne! Kujundžić više ne smije biti ministar zdravstva

Grmoja smatra da se ne mogu liječnicima uzimati licence, i to doživotno, jer su zatražili opoziv ministra s konkretnim dokazima za što treba dati ostavku

Most se osvrnuo na izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je tijekom gostovanja u Dnevniku Nove TV rekao da će pokrenuti disciplinski postupak oduzimanja lječničke licence za Ines Strenju Linić i Božu Petrova

”Čini mi se da je to za rubriku vjerovali ili ne. Mi ćemo se baviti konkretnim razlozima zbog čega smatramo da Kujundžić više ne smije biti ministar zdravstva. Već smo iznijeli pet točaka zašto napraviti izmjene hitne”, rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Najavio je da će u srijedu više o toj temi na konferencije za novinare reći i Strenja Linić i Petrov. ”Nećemo se spuštati na osobnu razinu. On ima takav stil i ako misli da se tako treba ponašati ministar u Vladi, neka se tako ponaša”, kazao je Grmoja.

Grmoja smatra da ”ne drži vodu” da se liječnicima uzimaju licence, jer su zatražili opoziv ministra s konkretnim dokazima za što treba dati ostavku.

”Naši razlozi zahtjeva za ostavkom su neprovođenje reforme u sustavu zdravstva. Nisam stručnjak za medicinu da bih mogao komentirati izvješće, ali naš je savjet za zdravstvo naveo razloge zašto bi k Kujundžić trebao otići i tiču se reformi u zdravstvu”, rekao je Grmoja odgovarajući na izvješće hitne o slučaju smrti mladića na ulici u Zaprešiću.

Napominje da je razgovarao s oporbom, s SDP-om, HNS-om, Živim zidom, Glasom i još nekim nezavisnim zastupnicima o predloženoj ostavci. ”Ali koliko sam vidio načelni stav svih je da će biti za opoziv Kujundžića. I Neovisni za Hrvatsku su na toj liniji i čini mi se da su oni po tom pitanju na liniji”, kaže Grmoja.

Predsjednik Mosta Božo Petrov i saborska zastupnica Mosta Ines Strenja, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, vezano za izjavu ministra zdravstva, priopćenjem su reagirali na izjavu minsitra Kujundžića.

”Čini se da je ovdje netko nešto krivo shvatio i sasvim promašio temu. Tema rasprave je odgovornost ministra zdravstva za funkcioniranje zdravstvenog sustava. Ministra nitko nije prisiljavao da se ostavi svoje struke i uđe u politiku. Upravo suprotno, dojam je da je kod ministra unutarnja želja za političkom pozornicom bila vrlo jaka. Dakle, jedini problem o kojem ovdje treba razgovarati politička je odgovornost ministra za funkcioniranje zdravstvenog sustava. Ministar je odgovoran za ono što radi, ali još više i za ono što ne radi, a trebao je napraviti u sustavu koji vodi. A to što nije napravljeno ili je napravljeno nakaradno pobrojali smo u preko 50 točaka koje je morao kao ministar još jučer napraviti, a nije. Tih 50 točaka su tema rasprave, a sve ostalo je skretanje pozornosti javnosti s bitnog. O tim stvarnim i objektivnim razlozima razgovarat ćemo na sutrašnjoj konferenciji za novinare.“

Naime, oporbeni zastupnici tvrde da je sustav hitne službe zakazao jer nije uspio spasiti život Matteu Ružiću. Obdukcijski nalaz pokazao je da je Matteo Ružić, 22-godišnji mladić koji je preminuo prije tjedan dana, osim astmatskog bronhitisa imao i srčanu manu, te da mu nije bilo pomoći. Ali majka rekla da je šokirana nalazom te da “Matteo nikad nije imao srčanu manu”. Dodala je da je on “kao dijete redovito primao cjepivo i odlazio na kontrole, a nedavno je polagao vozački i imao sistematski pregled”. Dnevnik