Skip to content

Australski znanstvenici pronašli novi gen koji vodi do pronalaska načina za liječenje gripe i raka

Australska nacionalna agencija za znanost CSIRO identificirala je novi gen koji igra ključnu ulogu u regulaciji imunološkog odgovora tijela na infekcije i bolesti

Ovo otkriće, koje je objavljeno u nedjelju u Journal of Biological Chemistry u okviru Američkog udruženja za biokemiju i molekularnu biologiju, moglo bi voditi do razvoja novih načina liječenja gripe, artritisa pa čak i raka.

Otkriveno je kako gen, koji nosi ime C6orf106 ili ”C6”, kontrolira proizvodnju proteina koji su uključeni u infektivne bolesti, rakove i dijabetes, kako stoji u spomenutom istraživanju.

”Naš imunološki sustav proizvodi proteine koji pomažu ojačati imunološki sustav i rade u cilju prevencije virusa i drugih patogena odnosno njihova umnažanja i uzrokovanja bolesti,” istaknuo je istraživač CSIRO-a Cameron Stewart koji je ujedno i koautor spomenutog istraživanja.

”C6 regulira ovaj proces gašenjem proizvodnje određenih citokina da zaustave izmicanje izvan kontrole odgovora našeg imunog sustava,” dodao je Stewart.

Prema njegovim riječima citokini koje regulira C6 vezani su uz razne bolesti poput raka, dijabetese i upalnih poremećaja kao što je primjerice reumatoidni artritis.

”Iako je ljudski genom po prvi puta u potpunosti izdvojen 2003., tu i dalje postoje na tisuće gena o kojima znamo vrlo malo,” rekla je Rebecca Ambrose, nekadašnja istraživačica na CSIRO-u, a danas zaposlenica Instituta za medicinska istraživanja Hudson.

”Zanimljivo je razmotriti da je C6 postojao više od 500 milijuna godina, kako je očuvan i prenesen od jednostavnih organizama sve do ljudi. Mi tek sada dobivamo uvid u njegov značaj,” istaknula je.

izvor: cricroatian

photo: jhu-bmb-phd.org