Skip to content

Država je hobotnica koja cijelo vrijeme raste, nezasitno uzima iz gospodarstva i nezasitno troši

Plenković nastavlja s udarima. Ministarstvo financija dalo je novi prijedlog zakona o poduzetnicima prema kojem će direktori tvrtki morati imati minimalnu plaću od 10 000 kuna bruto. Povodom toga dr. sc. Andrej Grubišić, profesor na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta gdje predaje “Poslovne financije” i “Financijski menadžment” komentirao je za Narod.hr

Narod.hr: Profesore Grubišić, ministarstvo financija dalo je prijedlog novog zakona o poduzetnicima kojim predlaže da se plaće direktora dvostruko povećaju. Hrvatska udruga poslodavaca i pojedini poduzetnici jednoglasno su se digli na noge protiv prijedloga. Zašto su sami direktori protiv većih plaća? O čemu se zapravo radi?

Andrej Grubišić: Danas direktor firme ima propisanu minimalnu plaću 5000 kuna bruto, a kada izračunate sve poreze i doprinose daje oko 3000 kuna mjesečno odnosno 24 000 kuna godišnje. Većina nas poduzetnika ne radi za plaću nego za dobit, nama je u interesu imati što manje plaće, pa onda što manje poreze i doprinose zato što ne dobivamo ništa od toga. Po novome zakonu, direktor firme trebao bi imati minimalnu plaću od 10 000 kuna bruto. To znači da bih ja trebao plaćati dodatnih 3000 kuna poreza i doprinosa mjesečno, odnosno 36 000 kuna godišnje, a ništa se za mene ne mijenja niti ja dobivam što zauzvrat za to u obliku državnog proizvoda ili usluge.

Naravno da ovaj zakon ne predstavlja porezno rasterećenje već predstavlja dodatni jednokratni namet.

Narod.hr: Možemo li pretpostaviti zašto se Vlada odlučila na ovaj potez?

Andrej Grubišić: Čujem da je jedan od argumenata izjednačavanje poduzetnika s trgovačkim društvima i poduzetnika s obrtima, što je parola koja ne drži vodu jer se dodatno terete drugi umjesto da se rastereti obrtnike. Uostalom, obrtnici od toga nemaju ništa već samo državni birokrati i uhljebi.

Drugi argument je da se širi praksa otvaranja jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) za suradnje s drugim poslodavcima što također smanjuje doprinose i poreze koje će država dobiti. Istina je da pojedine firme tako štede, ali će zbog toga moći povećati plaće svojim stalnim zaposlenicima. I država također ima veću korist jer je veća ekonomska aktivnost kao i PDV koji država također ubire.

Narod.hr: Tko bi u praksi imao koristi od ovog prijedloga zakona?

Andrej Grubišić: Jedino tko od ovakvog prijedloga ima koristi je državna birokracija, a prema mojim saznanjima u ovih 30-ak godina samostalnosti državni prihodi i potrošnja osim u jedan ili dva slučaja nisu bili manji nego prethodne godine.

Dakle bez obzira na ekonomske krize ili masovna iseljavanja i depopulaciju, država je hobotnica koja cijelo vrijeme raste, nezasitno uzima iz gospodarstva i nezasitno troši. Po mom dubokom uvjerenju, država je apsolutno najveći uzročnik siromaštva u Hrvatskoj.

Najbolnija stvar u svemu je što ako netko želi raditi odnosno postati poduzetnikom, po novome bi morao osigurati 60 000 kuna doprinosa i poreza državi inače slijedi blokada računa firmi. Logično je da novonastale tvrtke, poduzetnici početnici ne mogu sebi osigurati 10 000 kuna bruto plaće odnosno 60 000 kuna poreza i doprinosa državi. Međutim, ako netko ne želi raditi odnosno odlučiš otići na burzu, država će ga plaćati 12 000 kuna godišnje.

Narod.hr