Kujundžić: Sustav je funkcionirao – postupljeno je prema hrvatskoj regulativi i standardima

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izvijestio je o obavljenom zdravstveno-inspekcijskom nadzoru Zavoda za sudsku medicinu povodom tragične smrti Mattea Ružića u Zaprešiću. “Inspekcijski nalaz je pronašao slijedeće – sustav je funkcionirao. postupljeno je prema hrvatskoj regulativi i prema standardima koje Hrvatska ima”, kazao je Kujundžić. Na pitanje novinara kazao je kako u ovom slučaju političke odgovornosti nema

“U 17. 27 minuta došao je oprvi poziv u ‘call’ sentar županijske Hitne službe. Djelatnica alarmira crveni sustav, poziva se tim T1 u kojemu je lječnik. Liječnik je bio u bolnici u Vinogradskoj i trebalo mu je dvadesetak minuta do mjesta. Aktivira se tim T2 iz Zaprešića koji do pacijenta dolazi za 3 minute. Prije toga je medicinska sestra u prolazu započela s reanimacijom. Već tada pacijent nije imao puls i nije bilo disanja. Isto stanje nalazi i sestra iz Doma zdravlja koja je stavila tubus i nastavila s reanimacijom srca. Pulsa nije bilo ni nakon 20 minuta kad je stigao tim s liječnikom”, rekao je Kujundžić.

Medicinska analiza pokazuje da je nastupila ‘nagla smrt’ kod pacijenta koji je imao astmu. Od astme se to ne može dogoditi tako da je u pitanju vjerojatno još neka bolest, ali za potvrdu je potrebno čekati nalaz obdukcije”, dodao je minstar koji je obitelji izrazio iskrenu sućut. Odgovarajući na novinarsko pitanje kazao je da u ovom slučaju ne bi ništa bilo drukčije da je uz pacijenta bio i liječnik.

Također je kazao kako je ‘”medikamentozna terapija kod reanimacije sekundarna” te da nitko u Europi u Hitnoj službi nema toliko doktora. “raspisali smo 65 specijalizacija za Hitnu, a javilo se 17 ili 18 osoba”, rekao je te priznao da postoji zakonski problem. “Ovo je zatečeni sustav i pripremamo zakonsku regulativu vezano za postupanje sestara koje trenutno ne daju medikamentoznu terapiju. Pripremamo i helikoptersku službu i paramedikuse”, kazao je.

Ministar je oštro je odgovorio oponentima koji ga pozivaju na ostavku. “Bijedno je koristiti smrt mladoga čovjeka i tragediju obitelji za dnevno politilčke bodove, a usput kolegama iz Mosta poručujem da s njima na stručnoj razini ne mogu razgovarati. Tako nisku frekvenciju ne mogu postići”, rekao je. Konferenciju je zaključio riječima: “Neće svi biti spašeni. U većini europskim zemalja kad dođe ovakav poziv 90 posto ljudi ne bude više u životu. Dakle, to je realnost ljuskog života, postojanja i nestajanja s ovog svijeta”. HRT