Skip to content

Ljeto u Savičenti – završen 4. Međunarodni ljetni plesni kamp, nastavlja se rezidencijalni program

U subotu 11. kolovoza održana je prezentacija rada 4. Međunarodnog plesnog kampa čime je završen prvi dio kampa koji se održavao u Istri odnosno u Mediteranskom plesnom centru (MPC), Svetvinčenat

Prezentacija je započela u Mediteranskom plesnom centru gdje su kao posebni gosti prisustvovali gospodin Zhang Wei kao izaslanik veleposlanstva Narodne Republike Kine, gospodin Ivan Študir u ime Ministarstva kulture RH te gospodin Dalibor Macan, načelnik Općine Svetvinčenat.

Prezentacija se nastavila na poznatim plesnim lokacijama Savičente, na gradskoj Placi te u gradskoj loži gdje su sudionici kampa izveli dvije grupne koreografije sačinjene od elemenata suvremenog plesa i kineskog klasičnog plesa, a za sam kraj izveli su i dva tradicionalna istarska plesa; istarsku starinsku polku prema izboru Darija Marušića i giardinieru Vrtlarica s područja Livada, prema izboru Koviljke Marečić.

Tijekom boravka u Istri, sudionici kampa svakodnevno su razmjenjivali iskustva i znanja radionicama europskih i kineskih tradicionalnih, folklornih i suvremenih formi plesa, koje su vodili vrsnih pedagozi iz Kine (Shi Bo, Ding Lin, Tan Hao), Latvije (Olga Žitluhina), Mađarske (Ferenc Fehér), Poljske (Sylwia Hefczyńska-Lewandowska) i Hrvatske (Martina Terzić, Martina Tomić, Koviljka Marečić, Dario Marušić, Zoran Karlić i Branimir Šajina).

Nakon uspješne prezentacije rada, sudionici kampa otputovali su u Mađarsku gdje se nastavlja i završava drugi dio 4. Međunarodnog ljetnog plesnog kampa. Osobito nam je drago što su Svetvinčenat i Mediteranski plesni centar bili prvi europski domaćini ovom vrijednom međunarodnom projektu koji plesom i pokretom premošćuje kulturne razlike stvarajući prijateljstva i nove umjetničke forme.

Mediteranski plesni centar ispratio je svoje međunarodne goste i već idući dan ugostio hrvatsku autoricu Katarinu Đurđević koja sa svojim autorskim timom boravi na desetodnevnoj rezidenciji. Autorski tim nastavlja rad na predstavi Školski sat koju će u Savičenti prezentirati već 19. kolovoza u 20 sati. Ulaz na izvedbu je slobodan uz prethodnu najavu na pr@svetvincenatfestival.com. Za one koji su voljni i u mogućnosti, umjesto ulaznica molimo da doniraju program i daljnji razvoj MPC-a s iznosom po želji.

Martina Marin