Sve po pravilima, a pacijent mrtav. Je li se tragedija morala dogoditi – i koliko još?

U Zaprešiću u šoku liječnici i pacijenti i narod

Je li se morala dogoditi tragedija u Zaprešiću koja potresa cijelu zemlju, u kojoj je jučer na rukama prolaznika umro mladić. Vozilo hitne pomoći stiglo bez liječnika i bez osnovne opreme. Navodno, zaprešićki liječnik hitne pomoći bio na intervenciji Samoboru, a prekasno stigla hitna služba iz Jastrebarskog… 

Podsjetimo, mladiću je jučer pozlilo na ulici, a u pomoć su mu priskočili Zaprešićanin Damir Pungartnik, jedna medicinska sestra koja se slučajno tamo zatekla te drugi prolaznici. Hitna je, prema riječima svjedoka, došla za više od 12 minuta, iako je udaljena 600-tinjak metara od mjesta događaja, a u njoj nije bilo liječnika, , nego samo vozač i medicinska sestra. Pungartnik je jučer ispričao da djelatnici hitne kod sebe nisu imali defibrilator niti osnovnu opremu. Liječnik je, kako se moglo čuti, u to vrijeme bio na intervenciji u Samoboru, a prekasno stigla hitna služba iz Jastrebarskog… 

Odbijam vjerovati i zato ću opet večeras u 20 sati ispred poglavarstva zapaliti svijeće za jednoga od nas, Matea. Odbijam vjerovati da ne možemo zajedno reći DOSTA! Odbijam vjerovati da živim u gradu gdje hitna putuje preko skele. Odbijam vjerovati da naš gradonačelnik misli da je sve kako treba. Odbijam vjerovati da toliko ljudi radi po raznim službama, pije kavu i igra tetris, a mi nemamo za doktora. Odbijam vjerovati da ne mogu učiniti ništa jer znam da mogu i hoću. Jučer nas je bilo 30. danas će nas biti više. Ne mogu oni pobacati toliko zapaljenih svijeća koliko ih mi možemo zapaliti. Marin Rogić, Zaprešić bez cenzure

U pravu je Turk, organizacija po imenu HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA!!!

Gepostet von Hrvoje Škrlin-VuČina am Montag, 13. August 2018

Zavod za hitnu medicinu o tragediji u Zaprešiću

Ministarstvo zdravstva u Zaprešić je poslalo inspekciju kako bi istražila jučerašnju intervenciju hitne službe. Naime, jučer poslijepodne na teren je izašla hitna pomoć kako bi pomogla mladiću kojemu je pozlilo, no u ekipi nije bilo liječnika. Unatoč pomoći tehničara i medicinske sestre, mladiću, nažalost, nije bilo spasa. O slučaju u Zaprešiću oglasio i Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

U priopćenju koje potpisuje ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik, među ostalim, objašnjava se da je putem broja 112 u 17.25 upućen telefonski poziv u kojemu je kao razlog dojave naveden asmatičar koji teško diše, a kao adresa navedena je Ulica Stanka Vraza 5. Poziv je, navodi se, predan Zaprešiću u 17.27. U 17.28 na intervenciju je krenuo tim sanitetskog prijevoza iz Zaprešića u sastavu medicinska sestra prvostupnica i vozač, što je – napominju – zakonski propisano. Baš taj tim zaputio se u Ulicu Stanka Vraza zbog zauzetosti zaprešićkog tima T1 koji je bio na intervenciji (alkoholizirana djevojka bez svijesti), a samoborski tim T1 u to je vrijeme bio na intervenciji na prometnoj nesreći u Kalinovici na Staroj karlovačkoj.

U priopćenju stoji i kako je istovremeno Prijavno-dojavna jedinica obavijestila najbliži slobodan T1 tim (Jastrebarsko) o potrebi za intervencijom. Na mjesto intervencije tim sanitetskog prijevoza došao je u 17.30 i započeo s reanimacijom. Za vrijeme pružanja reanimacije pristupio je tim T1 iz Jastrebarskog koji je došao u 17.54. “Unatoč svim naporima kod reanimacije, gospodin R. je preminuo”, navodi se u priopćenju i dodaje: “Nažalost, dok je Jastrebarsko ostalo bez tima T1 jer je bio na ovoj intervenciji, u isto vrijeme preminula je jedna osoba u Jastrebarskom”.

Zaključak priopćenja: Broj od pet timova T1 nedostatan za ovo područje

“Sukladno Mreži hitne medicine rad je organiziran na način da u smjeni radi jedan tim. Broj timova hitne medicine utvrđen je Mrežom hitne medicine kojom je propisano po pet timova T1 u sastavu 1 doktor medicine, medicinska sestra/medicinski tehničar i vozač za područje ispostava zajedno sa pripadajućim općinama (Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Samobor, Vrbovec i Zaprešić) te 10 timova u Velikoj Gorici.

Nastavno na Mrežu Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije sklopio je ugovor s HZZO-om za navedeni broj timova u svakoj ispostavi. Ovom prilikom ističem da su svi djelatnici stručno osposobljeni sa svim potrebnim tečajevima te posjeduju valjane licencije. Također, Zavod za hitnu medicinu posjeduje svu propisanu opremu (Zaprešić ima 5 defibrilatora). Još jednom želim istaknuti žaljenje zbog navedenog događaja, ali iz svega navedenog je razvidno da je za ovakva područja broj od pet timova T1 nedostatan”.

Čovjek koji je spašavao mladića: Ministre, koliko vrijedi život (vašeg djeteta)?

“Nema dalje. Zagazili smo po ovom mulju dolje i grebemo po tom mulju jer smo stavili cijenu na ljudski život. A znate koja je cijena? Ja ću vam reći. Cijena je 15.000 kuna. Nečija prosječna plaća. Na žalost, prosječna plaća nekog tamo doktora koji se mučio i želi raditi, ali ni njemu se ne radi za 3.000, 5.000 ili 8.000 kuna, i on hoće biti pošteno plaćen. Ja u mjesec dana kao privatni poduzetnik platim PDV-a kao njegovu godišnju plaću. Ja to mjesečno platim. Pa nemojte mi reći onda da nema novaca, ja vas molim, ako samo jednom još to čujem…”, ogorčen je Damir Pungartnik, koji je jučer pokušao pomoći mladiću koji je završio tragično.

Pungartnik kaže da nije doživio prosvjetljenje nego tragediju. Zbog nje će, kaže, svoju djecu ljubiti još više, ali i moliti Boga da njegovo dijete neće trebati hitnu.

“Ali, hoću li ja ići doktoru s 5.000, 13.000 ili 18.000 kuna u kuverti? Recite mi, koliko novaca da ponesem kad idem doktoru? Nije ni taj doktor kriv jer njega ne plaćaju. Mi svi dajemo doprinose i plaćamo, ali on ne dobije taj novac. Zato jer se šta? Zato jer se rade fontane, rade se skupovi i leti se avionima. Njegovo bi dijete i NASA spašavala. Nemojte raditi razliku između života, jer život je svaki isti. Život bake na Hvaru, nekoga u Dubrovniku… Svih ljudi. A ja ću vam ponoviti koliko je u Hrvatskoj vrijedan život. U ovom slučaju, vrijedan je plaće jednoga doktora”, kaže čovjek kojemu je mladić umro na rukama.

Damir Pungartnik, čovjek koji je jučer pokušao pomoći mladiću koji je završio tragično