Erdogan Americi: Ako se ovo nastavi Turska će si pronaći nove prijatelje

Turski predsjednik Erdogan komentirao je aktualne napetosti između Washingtona i Ankare u tekstu za američki list The New York Times. Pritom je istaknuo kako će Turska, zbog poteza američke administracije, “biti prisiljena potražiti nove prijatelje i saveznike”

Podsjetimo, SAD je uveo sankcije protiv dvojice turskih ministara te su najavili znatno povećanje tarifa na uvoz čelika i aluminija iz Turske.

U svom obraćanju američkoj publici Erdogan za The New York Times piše kako će ova situacija (koja je eskalirala zbog toga što SAD traži oslobođenje njihovog pastora koji je zatvoren u Turskoj, a Turska mu sudi zbog “pomaganja terorista”) dovesti samo do “slabljenja američkih interesa i sigurnosti”.

I iz ovog njegovog teksta, kao i iz ranijih izjava, očito je kako Turska želi sanirati štetu i spriječiti daljnje urušavanje odnosa. U konačnici, ako to ne uspije, Turska bi zaista mogla potražiti “nove prijatelje i saveznike” (zna se koji bi to bili – Rusija i Kina), no za sada to je isticano samo u kontekstu prijetnje prema Washingtonu.

Izvori: The New York Times, advance.hr, photo Gül Kurtaran