Projekcijom filma “Hladni rat” otvoren 24. Sarajevo Film Festival

Projekcijom filma “Hladni rat” poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog otvoren je 24. Sarajevo Film Festival (SFF), najveća regionalna filmska smotra koja privlači tisuće ljubitelja filma i publici nudi stotine filmskih ostvarenja uključujući ona koja se natječu za sada već prestižne nagrade “Srce Sarajeva” u kategorijama igranog, kratkog i dokumentarnog filma

Ove godine u okviru osamnaest različitih programa do 17. kolovoza kada festival završava bit će prikazano 266 filmova iz 56 zemalja uključujući tu 51 svjetsku i 26 međunarodnih premijera.

Direktor i još tijekom rata u Bosni i Hercegovini utemeljitelj SFF-a Mirsad Purivatra kazao je uoči otvaranja festivala kako njegovo ovogodišnje izdanje donosi novu kvalitetu ali i rekord. Bit će ovo veliki, najveći festival do sada jer imamo rekordni broj filmova”, kazao je Purivatra.

On je na samom otvaranju SFF-a turskom redatelju Nuri Bilge Ceylanu uručio nagradu “Počasno srce Sarajeva” za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti a izbor iz njegovih najboljih filmova sarajevska će publika moći vidjeti u okviru programa “Tribute to”. Purivatra je lazao kako je dolazak ovakvih umjetnika iznimno važan ali je istaknuo kako podjednaku važnost ima i gostovanje regionalnih zvijezda pri čemu je izrijekom pomenuo hrvatske redatelje Bobu Jelčića i Antonija Nuića čiji su filmovi uvršteni u natjecateljski program SFF-a.

Oskarovac Pawel Pawlikowski upravo je za “Hladni rat” dobio nagradu za najbolju režiju na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu a bit će posebni gost SFF-a. “Hladni rat” portretira ljubavnu priču između dvoje ljudi različitog podrijetla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten je u vrijeme hladnog rata tijekom 1950-ih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu a glume Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza, Jeanne Balibar, Cédric Kahn.

O okviru programa “Open air” SFF-a koji tradicionalno privlači najveći broj posjetitelja i za kojega su rezervirani najveći prostori za projekcije publika će moći vidjeti film “Svi znaju” u režiji i po scenariju Asghara Farhadija. Taj afirmirani iranski filmski umjetnik ove godine je i na čelu žirija koji će u Sarajevu ocjenjivati igrane filmove u natjecateljskoj konkurenciji.

Na repertoaru programa “Open air” su i američki “Divlji život” čiju režiju potpisuju Paul Dano i Zoe Kazan i “Kapernaum” redateljice Nadine Labaki koji je u Cannesu dobio nagradu publike.

U Sarajevo u kolovozu stižu i Marcello Fonte te Edoardo Pesce, glavni glumci u filmu “Dogman” redatelja Mattea Garronea. Fonte je upravo za ostvarenje u ovom filmu dobio Zlatnu palmu u Cannesu za najboljeg glumca.

Na repertoaru su i francusko-španjolski “Anđeo” u režiji Luisa Ortege, francusko-belgijski “Potoni ili plivaj” redatelja Gillesa Lellouchea a za zadnji dan festivala predviđena je projekcija hollywoodskog hita “Špijun koji me je napucao” čiju režiju potpisuje Susanna Fogel.

Utemeljitelj i direktor SFF-a Mirsad Purivatra tvrdi kako će i ove godine 266 filmova u različitim kategorijama i različitih žanrova publici ponuditi presjek najboljih ostvarenja koja su se pojavila u regiji ali i Europi i svijetu.

Za nagradu Srce Sarajeva u kategoriji igranog filma ove se godine natječe deset ostvarenja iz šire regije među kojima su dva iz Hrvatske a još jedan je hrvatska koprodukcija.

U natjecateljski su program uvršteni “Sam samcat” Bobe Jelčića i “Mali” Antonija Nuića, ovogodišnji pobjednik festivala u Puli a u utrci za najbolji film je i film “Teret” srbijanskog redatelja Ognjena Glavonića nastao u srpsko-francusko-hrvatsko-katarskoj koprodukciji u kojemu naslovnu ulogu igra hrvatski glumac Leon Lučev.

U kategoriji najboljeg kratkog filma natjecat će se “Smrt bijela kost” čiju režiju potpisuje Filip Mojzeš dok će u istom programu, ali izvan konkurencije međunarodnu premijeru imati “Duboki rezovi”, čiju režiju uz Mojzeša supotpisiju Dubravka Turić i Filip Peruzović.

U utrci za najbolji dokumentarac ovogodišnjeg SFF-a naći će se hrvatsko-švedsko koprodukcijsko ostvarenje “Ikea for Yu” u režiji Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, “Srbenka” Nebojše Slijepčevića i “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” redatelja Ranka Paukovića.

“Sestre” Zdenka Jurilja također su u natjecateljskom programu kao dokumentarac nastao nastao u hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji kao i koprodukcijsko ostvarenje Hrvatske i Srbije “Okupirani bioskop” u režiji Senke Domanović.

Dodijeljene nagrade Počasno Srce Sarajeva

Dobitnici nagrade Počasno Srce Sarajeva su turski reditelj Nuri Bilge Ceylan i Nijaz Hastor, vlasnik i osnivač ASA Prevent grupacije te osnivač Fondacije Hastor. Ceylan je jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice. Nagrada mu se dodjeljuje u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku Sarajevo Film Festivalu. Nuri Bilge Ceylan je i počasni gost programa Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivala. Hastor nagradu dobiva u znak priznanja za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo Film Festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Europi.

HRT, foto Fena