Skip to content

Na Danu rajčica u Vukovaru predstavljeno 60-ak sorti toga povrća

U prostoru Gradske tržnice u Vukovaru u subotu je održan Dan rajčica na kojem su proizvođači izložili 60-ak sorti toga mnogima omiljenog ljetnog povrća

U organizaciji udruge Breskorka iz Tovarnika na Gradskoj tržnici Vukovar održan je Dan rajčica na kojemu su članovi udruge predstavili oko 60 izvornih sorti ovog povrća s različitih strana svijeta, prilagođenih i uzgojenih na našem području. Kupci su tako imali priliku kušati i kupiti ne samo svježe rajčice nego i različite proizvode pripravljene od ovoga povrća.

Prema riječima predsjednika udruge Miće Brkanovića, udruga broji 45 članova koji rade na očuvanju starinskih sorti rajčica i tikava.

– Imamo oko stotinu vrsta rajčica i oko 200 sorti tikava te njihovih srodnika. Nastojimo ih radom članova ove udruge očuvati od izumiranja jer smo svjesni činjenice da multinacionalne komapnije čine sve kako bi zatrle domaće, starinsko i izvorno, a prodavale nam svoje sjeme i proizvode, često upitne kvalitete i genetski manipulirano. Naša se udruga tome žestoko protivi i naporno radimo kako bismo spasili ono što se spasiti još može – naglašava Brkanović.

Dodaje i kako ova godina nije bila povoljna za proizvodnju rajčice, a među prezentiranim sortama na Gradskoj tržnici Vukovar najčešće su one iz ekološkoga uzgoja što zahtijeva i dodatni trud proizvođača. izvor hrv.hr, foto: Marija Molnar

See also  Odron u Aleji Bologne u Zagrebu